Хакери добралися до мобілок

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 29.12.2010 20:13 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12646

Багато популярних мобільних телефонів можна вивести з ладу одним-єдиним коротким повідомленням.

Повідомили про це на своєму конгресі самі «хакери», які входять до європейського об’єднання Chaos Computer Club.

Окрім питань безпеки комп’ютерних технологій та захисту даних, учасники цьогорічного конгресу Chaos Communication Congress, що проходить з 27 по 30 грудня у Берліні, тематизують недосконалість та вразливість мобільних телефонів. Зокрема двоє інформатиків з Берлінського технічного університету у своїй доповіді повідомили про те, що тимчасово заблокувати чи навіть повністю вивести з ладу мобільний телефон можна за допомогою повідомлення СМС.

Як зазначають Коллін Маллінер та Ніко Ґольде, незахищеними від таких нападів є переважна більшість поширених серед користувачів мобільних телефонів, зокрема мобільні таких виробників як Nokia, SonyEricsson, Samsung та LG. Ціллю кібератаки можуть стати передусім телефони з додатками та доступом до інтернету – так звані Feature Phones, які домінують на ринку мобільного зв’язку.

Більшість додатків на таких телефонах власники взагалі не використовують, а відповідно і не актуалізують. Тож, саме вони можуть приховувати у собі невиявлені помилки програмування. Ці вразливі місця хакери і вражають відповідно складеним коротким текстовим повідомленням, таким чином на відстані блокуючи чи вимикаючи мобілку. Найгірше те, що користувачі можуть навіть не помітити хакерське повідомлення.

Небезпечний потенціал

Маллінер і Ґольде не виключають, що нападники можуть виводити з ладу цілі мережі мобільного зв’язку. Для цього достатньо було б вимкнути значну кількість мобільних телефонів. Коли власники в один момент ввімкнуть свої пристрої, інфраструктура може просто не витримати навантаження.

Після свого минулорічного конгресу Chaos Computer Club (CCC) вже застерігав користувачів, вказуючи на те, що передача важливої чи конфіденційної інформації під час розмов по мобільному телефону чи обмін короткими текстовими повідомленнями у мережі GSM не є безпечним. Адже алгоритму кодування, який використовують понад 200 мобільних мереж у всьому світі, теоретично було зламано ще 20 років тому, відразу після його запровадження.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.