ГПУ колегіально встановила: у справах проти опозиційних політиків - жодної політики

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 30.12.2010 13:08 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12655

29 грудня в Генеральній прокуратурі України відбулася колегія, де розглянуті питання щодо стану досудового слідства у резонансних кримінальних справах, порушених щодо високопосадовців.

Про це повідомила прес-служба ГПУ.

На колегію були запрошені голова Служби безпеки Валерій Хорошковский, Міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Ніна Карпачова, заступник Міністра внутрішніх справ - начальник Головного слідчого управління Василь Фаринник, керівники слідчих управлінь Служби безпеки та податкової міліції, відомий правозахисник Едуард Багіров.

Упродовж останніх місяців Генеральною прокуратурою за матеріалами контролюючих і правоохоронних органів порушено низку кримінальних справ стосовно високопосадовців.

Одразу на адресу правоохоронних відомств пролунали звинувачення у політичному переслідуванні опозиції та їх незаконному притягненні до кримінальної відповідальності.

Така ситуація не нова. Щоразу, коли органи прокуратури викривають корупційні дії політиків чи посадовців, розпочинається жорстка протидія із залученням усіх можливих засобів. Водночас з цим відбувається маніпулювання свідомістю громадян, яким нав’язується думка про «заполітизованість» правоохоронних органів.

Не секрет, що йдеться про злочини в економічній сфері. Ці збитки підтверджено актами КРУ, Рахункової палати, незалежними міжнародними аудиторами. Сума заподіяної шкоди по всім кримінальним справам, порушеним щодо високопосадовців, становить мільярди гривень та мільйони євро. Але закон один для всіх, незалежно від посади та політичних уподобань.

Учасники зібрання ретельно розглянули питання щодо законності порушення кримінальних справ стосовно високопосадовців, обрання адекватної міри запобіжного заходу та затримання, додержання вимог законодавства при проведенні слідчих дій, тримання обвинувачених в слідчих ізоляторах.

На колегії працівники прокуратури, які безпосередньо залучені до розслідування цих кримінальних справ, здійснення прокурорського нагляду і їх судового розгляду надали присутнім повну і об’єктивну інформацію. Процесуальних порушень по жодній кримінальній справ не виявлено. У всіх цих затриманнях немає і жодних політичних підстав.

На колегії було наголошено на необхідності повернення вкрадених грошей в казну держави.

За результатами роботи колегії прийнято відповідне рішення.

Андрій Вишинський виступає на суді над ворогами народу

Замість післямови. Нас, виборців і громадян абсолютно не дивує позиція ГПУ. А як може бути інакше? Напевно не варто сподіватися, що не реформоване, з часів СРСР, відомство здатне сформулювати іншу позицію, ніж звинуватити, наприклад, журналістів у маніпулюванні громадською думкою. Така традиція від часів червоного прокурора Вишинського і запровадженого ним класового права. А традиція - це святе.

За цією прадицією в СРСР ніколи не було, за офіційним визначенням, політичних репресій. Були вороги революції, народу, прислужники Антанти, куркулі, шпигуни всіх існуючих і не існуючих розвідок, кримінальні зочинці, але аж ніяк не політичні.

Напевно тому, ми, громадяни досі не почули і ніколи не почуємо вибачень ГПУ за слова Генерального прокурора Михайла Потебенька про те, що плівки Мельниченка, із яких стало відомо, що звіряче вбивство Георгія Гонгадзе готувалося на Банковій - "хвальш". Так само, як не почуємо вибачень за те, що розслідування цього особливо небезпечного злочину, затягувалося співробітниками прокуратури впродовж років. І саме тому воно триває й досі і невідомо, чи будуть врешті бодай названі імена замовників, підбурювачів та організаторів цього злочину.

Ми вже навіть й не сподіваємося, що хоча б колись столичний мер Леонід Черновецький буде відповідати за те, що столичну громаду було обкрадено його "молодою командою" на мільярди гривень. І це, до речі, підтверджувалося документально актами перевірок КРУ Мінфіну.

Ми вже давно не плекаємо надії, що врешті перед правосуддям будуть відповідати вбивці-мажори і що хтось і колись поцікавиться, з якого саме неба впали у кишені їхніх батьків, які обіймають державні посади, такі шалені гроші.

Не сподіваємося, бо не сліпі й бачимо "аскетичні помешкання" державних чиновників, бачимо на яких автівках вони дефілюють по наших містах. І після цього, хтось заявляє про те, що закон один для всіх, при тому не уточнюючи найважливіше: всі - це не вони, "власть імєющіє", а ми, виборці, пересічні громадяни України.

І саме тому, в нашій країні вже майже сторіччя існує ілюзія правосуддя і всевладдя чиновницької номенклатури та тотальне безправ'я мільйонів громадян. І можемо завірити: ніхто не застрахований, що завтра він не стане черговим "Вередюком". І - ніякої політики. Просто реалії життя.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.