Які економічні сюрпризи чекають нас у цьому році

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 4.01.2011 12:29 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12668

2011 року українська економіка продовжить відновлення. Таким є консенсус-прогноз опитаних Радіо Свобода експертів. Водночас залишаються виклики, які були актуальними ще 2008 року.

Фахівці не впевнені, що внутрішній попит зможе компенсувати втрати на зовнішніх ринках, якщо падатимуть обсяги реалізації або ціни на український експорт.

Фондовий ринок є опосередкованим і найчастіше випереджальним індикатором стану економіки. Приміром, свого історичного максимуму вітчизняні біржові індекси досягли в січні 2008 року. Вони падали протягом наступних 14 місяців, хоча пересічні українці відчули зниження свого життєвого рівня лише восени 2008-го.

У прогнозах на цей рік директор департаменту аналітики інвестиційної компанії Олексій Блінов достатньо оптимістичний: «Ми очікуємо, що 2011 року зростання українського фондового ринку триватиме. Цьому сприятиме продовження зростання економіки на тлі стабільності обмінного курсу гривні до долара, а також продовження зростання світових фондових ринків».

Керівник групи радників голови Нацбанку Валерій Литвицький прогнозує приблизні параметри такого відновлення. «Зростання економіки перевищить позначку чотири з половиною відсотки, а якщо сприятимуть зовнішні чинники та інвестиційне пожвавлення, то зростання може протестувати рівень, близький до шести відсотків», – твердить Литвицький.

За його словами, якщо інфляція втримається на рівні до десяти відсотків, то це сприятиме пожвавленню апетиту потужних закордонних інвесторів.

Гривня у небезпеці?

Президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко також вважає продовження відновлення імовірним, але водночас вказує, що фундаментальних причин стабільності національної валюти бракує: «Прем’єр-міністр говорить про те, що гривня буде стабільна, і в основі стабільності – системна робота Нацбанку і уряду… В основі стабільності – показники експортно-імпортних відносин. Платіжний баланс, торговельний баланс – от що лежить в основі. Ніяка стабільна робота уряду і Національного банку не замінить реальної економічної стабільності».

Уряд очікує, що за підсумками 2010 року негативне сальдо торговельного балансу становитиме майже 3 мільярди 400 мільйонів доларів. Поки що цей негатив компенсується притоком коштів по фінансовому рахунку. Але чи має українська влада рецепт на випадок розгортання потоків в іншому напрямку? Питання залишається риторичним.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.