Промосковський піп-сепаратист заявляє про право русинів “зі зброєю захищати свою свободу” від України

Автор/джерело -  © ZAXID.NET



Дата публiкацiї - 5.01.2011 13:15 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12685

Настоятель Хрестовоздвиженського кафедрального собору УПЦ (Московський Патріархат) в Ужгороді протоєрей Димитрій Сидор, який очолює політичний рух русинів у Закарпатті, виступив на сторінках порталу “Русскіє на Украінє” з черговими різкими заявами на адресу України.

Димитрій Сидор (зображенння - clipnews.info)

"Ми шкодуємо Україну, – пише Протоєрей, – за те, що Господь не дарував їй нормальної влади. Ті три Президенти, які в України були, – це були її прямі вороги і руйнівники". Але і з новою владою, на яку русини "покладають великі надії", немає повного взаєморозуміння.

"Ми звинувачуємо Київ у етноциді, в дискримінації з явними елементами геноциду, – заявив отець Димитрій. – Адже триває варварське невизнання русинського народу, його національності, заборона русинських шкіл і вивчення русинської мови. Ведуться судові переслідування за те, що русини хочуть бути такими".

З приводу взаємини Закарпаття та України протоєрей Димитрій Сидор повідомив: "Якщо ви дружину б'єте, то вона, врешті-решт, вас залишить! І дарма потім ви будете заявляти, що вона «зла сепаратистка і шпигунка сусіда!». А не треба було її бити".

"СБУ для нас – терористична організація", – додав священнослужитель.

У той же час, за словами о. Димитрія Сидора, "Православна Україна нам найбільше підходить як нова материнська держава після Австро-Угорщини та Чехословаччини", так як "в Європі у нас не буде такого церковного оточення. Я як священик не можу завдати шкоди поділу своєї Православної Церкви. Але Церква буде мати дві єпархії за кордоном, якщо влада України відділить русинів від себе. З церковної точки зору ми противники розпаду України".

При цьому о. Димитрій висуває умови: "Якщо Україна і нова влада зуміє визнати права русинів, то ми, русини, готові залишатися українським анклавом, українським Калінінградом".

Однак, знову нагадує ужгородський протоєрей, "якщо Україна не здатна визнати наш законний статус автономії і вічно плаче, що Закарпаття живе на дотаціях Києва, то нехай зніме з себе тягар дотаційного регіону, і ми мирно розійдемося. Як Чехія зі Словаччиною".

У крайньому випадку, на думку священика, "міжнародним правом передбачено і силовий сценарій. Народ після багатьох років вимог про свої права має право зі зброєю в руках захищати свою свободу. Це діюча норма. Хто сьогодні засуджує хорватів, які зі зброєю в руках воювали проти сербів? Ні, ми не збираємося воювати, і йдемо дипломатичним шляхом. Тому що віримо в реальність реалізації своїх прав. А нас – як мінімум 70% жителів Закарпаття. Ми «титульна нація» в області, нас близько 800 000", – наголосив священнослужитель.

Примітно, що свою політичну діяльність "на своєрідних барикадах" священик пояснює "відповідно до Основ Соціальної Концепції Російської Православної Церкви". Восени 2010 року протоєрей Димитрій Сидор отримав від Патріарха Кирила благословення і взяв участь у Європейському Російському Форумі, на якому прочитав доповідь про "факти дискримінації, етноциду з явними ознаками геноциду русинської нації в Україні".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.