Газ і Чорноморський флот - взаємопов'язані

Автор/джерело -  © ForUm



Дата публiкацiї - 26.10.2006 14:51 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1269

Міністр оборони України Анатолій Гриценко переконаний, що ціна на російський газ для України, його транзит до Європи і ціна оренди за базування ЧФ РФ повинен розглядатися комплексно.

Про це міністр сказав сьогодні журналістам під час робочої поїздки до Львова.

“Питання забезпечення балансу і визначення ціни на газ (для України), на мою думку, не може розглядатися окремо без розгляду питання про транзит російського газу в Європі, так само як і економічні умови перебування ЧФ РФ на території України”, - сказав Гриценко.

Він відзначив, що 10 років тому ці питання вирішувалися в комплексі, тому, коли одне з питань, а саме ціна російського газу для України збільшилася в рази, то, очевидно, потрібно ставити питання про дзеркальний перегляд умов транспортування російського газу українською газотранспортною системою, і розглянути питання про ринкові підходи до визначення ціни за оренду території Чорноморським Флотом у Криму.

“Ми не можемо в одному секторі жити по-братськи, а в іншому секторі – жити по-ринковому – потрібно бути послідовними, якщо переходимо на ринкові принципи в наших відносинах, то це повинно охоплювати всі сектори”, - підкреслив Гриценко.

В той же час він підкреслив, що не йдеться про виштовхування ЧФ РФ, оскільки Україна повинна захищати власні національні економічні інтереси. “На мою думку, уряд повинен проводити переговори з російською стороною по всьому комплексу питань, а не намагатися секторно вирішити одні поставки газу за ціною, яка поки що визначена з незрозумілих критеріїв, і при цьому не міняти ціни на транзит і не ставити питання про ціну оренди”, - підкреслив він.

На його переконання, у такому разі такі взаємності будуть збалансованими і взаємовигідними.

“Це лише тимчасове вирішення питання. І не зрозуміло, наскільки враховані інтереси України з погляду збереження її газотранспортної системи”, - додав він.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.