Україна для людей. Конституційне право на житло коштуватиме українцеві дорожче

Автор/джерело -  © BBC



Дата публiкацiї - 8.01.2011 14:17 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12698

У новому році середні витрати кожної української родини на комунальні послуги зростуть на 1700 гривень – підрахували у Національному форумі профспілок України.

При цьому, як кажуть у профспілках, ані заробітки українців, ані соціальні виплати не зростатимуть такими темпами.

Влада хоче довести ціну до собівартості

Представники ж влади пояснюють потребу у чергових підвищеннях тарифів на тепло, газ та світло необхідністю доводити їх ціну хоча б до собівартості. Втім, влада нічого не каже про інвестиції у розвиток інфраструктури та покращення якості комунальних послуг.

“Якщо до підвищення тарифів до 1 лютого плата за однокімнатну квартиру становила 226 гривень, то з 1 лютого це буде 285 гривень, тобто підвищення становитиме 1,26 рази. І це сумарно по всіх платежах – і холодна вода, і гаряча вода, і плата за утримання будинку, а також середнє споживання електроенергії, газ. Плата за комунпослуги для двокімнатної квартири зміниться, відповідно, із 432 гривень до 535 гривень, або у 1,24 рази. І таке ж саме підвищення буде і для трикімнатної квартири, яка подорожчає із 592 гривень до 737 гривень", - так після новорічних свят і напередодні Різдва представники київської мерії розповідали про те, коли і наскільки подорожчає "комуналка" для мешканців столиці.

Київ: медяник замість батога

При цьому, як повідомив заступник голови Київської адміністрації Олександр Мазурчак, із киян поки що не стягуватимуть пеню за невчасну оплату комірного. Утім, чиновник не пояснив, як це рішення місцевої влади буде узгоджено із відповідним законом про відновлення стягнення пені, що набрав чинності напередодні Нового року.

Натомість, столична влада обіцяє знижку на 10% тим домогосподарствам, які розраховуватимуться за комунальні послуги до 20 числа кожного місяця: “Ми вважаємо, що зараз по квартирній платі той механізм стимулювання, що ми даємо, повинен працювати краще, ніж штрафні санкції по відношенню до людей. Якщо людина відчуває, що вона може отримати 10% знижку, вона платитиме набагато краще”.

Заступник голови столичної адміністрації також каже, що і після чергового підвищення – на понад чверть – плати за комунальні послуги від лютого цього року, тарифи покриватимуть лише 95% собівартості послуг.

Люди хочуть знати, за що платять

Водночас, як твердить голова Національного форуму профспілок України Мирослав Якібчук, традиційно, підвищуючи ціни на тепло, світло і воду, влада ніколи не оприлюднює ані остаточного переліку комунальних послуг, ані їх справжньої вартості, а відтак, каже профспілковий лідер, навіть ті, хто можуть і готові платити за комірне повністю, не бачать у цьому сенсу:
“Ми не проти підвищення тарифів, але якщо ми розумітимемо, що ті кошти, на які підвищуються тарифи, підуть, наприклад, на модернізацію газових мереж, комунального господарства. Але сьогодні ми бачимо, що чіткості і прозорості щодо того, куди йдуть ці кошти, немає. Наприклад, у нас відбулося підвищення тарифів на газ. Ми подали в суд. Суд зволікає вже півроку. Навіть першого засідання не відбулося. А нові тарифи на газ вже діють, і люди по них розраховуються. Хтось сьогодні знає, куди йдуть кошти від підняття тарифів на газ для населення? Сьогодні ми знову чуємо про підвищення тарифів. Але ніхто знову не знає, куди подінуться ці кошти. Тобто, ми хочемо, аби уряд звітував, куди йдуть кошти, і відпрацював такий механізм, щоб було одразу зрозуміло, що ці кошти пішли на покращення обслуговування”.

Зарплатня не встигатиме за тарифами

Загалом, за розрахунками Національного форуму профспілок, підвищення плати за комунальні послуги не тільки в Києві, але й по всій Україні становитиме для середньої родини у 2011 році близько 1700 гривень. Ті розрахунки були зроблені на основі офіційної інформації про плани уряду щодо підвищення тарифів на тепло на 35% з 1 січня, на 50% на газ із 1 квітня, на електроенергію – на 100% із квітня та на 39% з 1 серпня. При цьому, як твердить пан Якібчук, підвищення соціальних виплат у бюджеті поточного року фактично заморожене, а перспектив зростання зарплат та кількості робочих місць в Україні у профспілках також не бачать.

Відтак українці витрачатимуться тільки на комуналку швидшими темпами, аніж зростатимуть їхні доходи.

Мирослав Якібчук також каже, що незаможним українцям не варто розраховувати і на механізм комунальних субсидій, який в уряді називають компенсаційним заходом при підвищенні тарифів, адже, за даними профспілок, дозвіл на житлові субсидії отримує лише третина від тих, хто за ними звертається.

Утім, як обіцяють принаймні у київській адміністрації, після чергового зростання комунальних тарифів сміття у столиці вивозитимуть частіше, під’їзди митимуть регулярніше і краще прибиратимуть сніг. Щоправда, перші платіжки за таке покращення послуг кияни отримають у березні, коли прибирання чи не прибирання снігу трохи втратить актуальність.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.