Відлуння “демократичних виборів”. ЄС готує санкції проти Білорусі: Лукашенко знову мандруватиме хіба що просторами СНД

Автор/джерело -  © ZAXID.NET



Дата публiкацiї - 8.01.2011 16:32 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12700

Постійні представники 27 країн Євросоюзу на засіданні в п’ятницю 7 січня в Брюсселі запустили механізм підготовки рішення про застосування цією організацією санкцій щодо влади Білорусі.

Мінськ. 19 грудня 2010 року

Про те, що ЄС може відновити дію заборони на в'їзд до країн спільноти для Президента Білорусі Олександра Лукашенка і групи білоруських держчиновників, які, на думку ЄС, несуть відповідальність за насильницькі дії і арешти щодо активістів білоруської опозиції, раніше заявляли глави МЗС Швеції і Угорщини.

Президентські вибори в Білорусі, на яких переконливу перемогу здобув Олександр Лукашенко, відбулися 19 грудня. Це не влаштувало опозицію, яка вважає його обрання недемократичним і того ж дня влаштувала в Мінську несанкціонований мітинг і здійснила спроби штурму Будівлі уряду. Акція була жорстоко розігнана, затримані сотні людей, включаючи опозиційних лідерів-кандидатів у президенти.

Імовірно, політичне рішення щодо застосування санкцій буде прийнято в ході першої планової зустрічі глав МЗС країн ЄС у новому році, запланованій на 31 січня. За даними з дипломатичних джерел, список білоруських офіційних осіб, щодо яких ЄС має намір застосувати санкції, може бути розширений до більш ніж ста осіб.

Мінськ. 19 грудня 2010 року

У жовтні 2010 року Рада ЄС продовжила до 31 жовтня 2011 року заборону на в'їзд до ЄС президента Лукашенка і ще 35 офіційних осіб, одночасно залишивши в силі режим незастосування візових обмежень щодо до них.

Після президентських виборів у 2006 році ЄС ввів щодо Білорусі економічні санкції, а також візові обмеження для білоруських чиновників, у тому числі, для Лукашенка, звинувативши президента Білорусі в проведенні невільних виборів.

Нагадаємо також, що раніше влада Білорусі не продовжили мандат офісу ОБСЄ в Мінську, у зв'язку з чим він припиняє роботу.

12 січня Європарламент проведе екстрене засідання щодо Білорусі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.