Свобода слова від Януковича. У Криму вже “пресують” навіть провладних журналістів

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 10.01.2011 19:19 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12717

У Криму журналісти красноперекопської районної газети «Перекоп» скаржаться на тиск і втручання в редакційну політику та журналістську діяльність із боку нової місцевої влади.

У відчаї редактор цього видання виступив із публікацією, в якій дії його однопартійців-чиновників назвав «погромом». Як виявилося, під «прес» красноперекопських «регіоналів» потрапив автор кращого матеріалу про Президента Януковича, який переміг у всекримському конкурсі.

Цього року красноперекопська газета «Перекоп» ще не виходила і не відомо, коли вийде: всі журналісти на знак протесту проти тиску звільнилися з роботи. Редактор газети Валерій Верба каже, що його і журналістів «хотіли зробити абсолютно кишеньковими. Хотіли перетворити в обслуговуючий персонал міської влади. Вимагали пояснювальні – чому не прийшли на цей захід, чому не висвітлили цей? Коли ж ми почали реагувати на таке порушення закону, намагалися відстояти свою професійну гідність, то це, природно, їм не сподобалося».

За словами Валерія Верби, новообраний міський голова Красноперекопська «регіонал» Тарас Філіпчук вимагав від редактора (теж, до речі, члена Партії регіонів) звіти як із господарських, так і з редакційних, журналістських питань. Зрештою, представники двох співзасновників видання – міськради і райради через голову головного редактора і без повідомлення третього співзасновника – трудового колективу редакції – призначили сторонню особу заступником редактора.

Всі факти протиправних дій чиновників Валерій Верба виклав у статті, яку назвав «Погром» і яка вийшла в останньому числі газети «Перекоп», що пробачила світ наприкінці минулого року. Газету з цією статтею редактор надіслав до українського і кримського парламентів і прокуратури.

Прокуратура перевірить, як мер керував газетою?

Новообраний міський голова Красноперекопська Тарас Філіпчук конфлікт з газетою визнає. Але пояснює його тим, що журналісти погано виконують завдання, які були поставлені перед редакцією співзасновники газети – висвітлення діяльності органів влади.

Мер чесно розповів, що у представників місцевої влади і редактором «визначилася конфліктна ситуація з розміщенням матеріалів, які висвітлюють діяльність міської ради. Крім того, коли ми просили надіслати кореспондентів на заходи, що ми проводили, то редактор вважав, що ці події не важливі, чи ті матеріали неактуальні. Тобто, редакційна політика проводилася редактором у «вільному стилі» – як він хотів. Якщо це принципове питання, то ми або ліквідуємо газету, або заснуємо нову – таку, щоб влаштувала засновника – міську раду».

Тим не менш, за словами Тараса Філіпчука, заяви редактора про наступ «на горло пресі» не відповідають дійсності. Тим часом у прокуратурі Криму повідомили, що не отримували звернень редактора красноперекопської газети, однак, реакція на згадану статтю «Погром», усе ж буде, хоч і пізніше.

За іронією долі, саме Валерій Верба за статтю «Віктор Янукович повертає в наші серця Україну» у вересні минулого року став одним із переможців республіканського конкурсу «Президент України: кримські пріоритети».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.