Доведено - музика дає фізичну насолоду

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 10.01.2011 22:00 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12720

Науковці стверджують, що в результаті прослуховування музики в мозок виділяється речовина, яка відповідає за гарний настрій.

Видання "Природа нейронауки" (Nature Neuroscience) оприлюднило дані дослідження, згідно з якими хімічна речовина виділяється в мозок у момент отримання найбільшої насолоди.

Вчені з університету Макґілла в Монреалі в Канаді кажуть, що це вперше речовину – допамін - перевіряли стосовно реакції на музику. Вміст допаміну підвищується у відповідь на інші стимулятори, - такі як їжа або гроші.

Відомо, що відчуття задоволення наставало в результаті споживання цукерок, або вживання кокаїну.

Допамін також пов’язують із почуттям закоханості.

У цьому дослідженні рівень допаміну зростав на 9%, коли учасники слухали музику, яка їм подобається.

Автори кажуть, що дослідження доводить, що люди отримують задоволення від музики - абстрактної винагороди, яке можна порівняти із насолодою від біологічних стимуляторів.

Психолог доктор Вілльямсон з університету Лондона каже, що дослідники довели, що музика важлива для людини, хоча й не дали відповіді на питання – чому.

Під час дослідження вісім добровольців тричі проходили два різних типи сканування мозку.

Невелику групу відібрали з-поміж 217 людей, зважаючи на те, що учасники повинні були постійно відчувати найбільшу насолоду від одного музичного твору музики так, щоб "мурашки" по спині бігали, незважаючи на кількість прослуховування і обставини.

Учасникам сканували мозок за допомогою ЯМР-томографії (ядерно-магнітно-резонансної томографії), коли вони слухали улюблену музику, і потім, коли слухали музику, до якої вони ставилися нейтрально.

Коли робили тест утретє за допомогою МРТ (магнітно-резонансної томографії), улюблену і нейтральну музику включали почергово.

Вчені проаналізували дані тестів і змогли оцінити кількість допаміну, який виділявся у мозок. Рівень допаміну був вищим, коли учасники слухали свою улюблену музику.

Ключовим елементом дослідження було те, що рівень допаміну вимірювали, коли учасники відчували найбільші емоції від музики. Для цього дослідники чекали, поки в учасників, які слухали музику, по спині "побіжать мурашки" у відповідь на улюблену музику.

Цей момент фіксували як точку найвищого задоволення.

Допамін – це біологічно активна хімічна речовина, за допомогою якої здійснюється передача електричного імпульсу в мозку. Він виділяється у відповідь на дії людини, пов’язані з мотивацією і винагородою, як секс і їжа.

Доктор Роберт Заторре, який проводив дослідження, каже, що їм потрібні були люди, які, слухаючи музику, постійно відчували, як по спині бігали "мурашки", бо інакше під час тесту не було що вимірювати.

Учасникам пропонувалося слухати інструментальну музику, щоб не відволікатися на слова.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.