Свобода слова від влади. Цензура закріпилася в українських мас-медіа

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 11.01.2011 12:32 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12724

ЗМІ в Україні ігнорують суспільно важливі новини. Це, а також розміщення матеріалів за політичними замовленнями є нині головними порушеннями свободи слова, як показав моніторинг великих телеканалів і газет України.

В українському інформаційному просторі спостерігається тенденція до стерилізації новин, сказала Deutsche Welle науковий директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар.

Переслідування опозиції, правозахисників та активістів "підприємницького Майдану", а також новини про зростання безробіття та інші соціальні негаразди, за словами авторів моніторингу за грудень, одностайно не висвітлюються вісьмома загальнонаціональними телеканалами. Лише СТЮ та "5 канал" "часом стають винятками з цього правила", каже Сюмар.

Найбільше замовчування суспільно-важливої інформації та вибіркове надання позитивів про владу, як сказала Сюмар, зафіксоване на Першому національному, який перетворився на "абсолютно радянський формат, що навіть не є форматом часів Кучми". Медіа-експерт вважає, що коли Перший національний повідомляє про такі суспільно важливі теми, як головний фінансовий документ країни – державний бюджет – "лише устами прем'єр-міністра, то йдеться про надзвичайно серйозний доказ існування цензури".

Політики «купують новини» в друкованих ЗМІ

В друкованій пресі автори моніторингу відзначили посилення "купівлі новин" політиками та подання інформації про переслідування опозиції винятково з позиції обвинувачення і без представлення думок самих переслідуваних чи їхніх адвокатів.

Якщо раніше медіа-експерти відзначали тривожні тенденції, то тепер, як зазначила Сюмар, йдеться лише про "очищений, стерильний телевізійний простір і постійне зниження ступеню дотримання стандартів свободи слова в друкованій пресі".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.