Студентів, які виступили проти Лукашенка, масово виганяють з вузів

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 12.01.2011 10:54 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12739

У Білорусі навчальні заклади відраховують студентів, які брали участь в акція протесту проти результатів президентських виборів у Мінську.

Мінськ. 19 грудня 2010 року

У Білорусі почали масово відраховувати з вузів студентів, які брали участь в акціях 19 грудня у Мінську. Тоді тисячі людей вийшли на вулиці протестувати проти результатів президентських виборів, перемогу на яких знову здобув Олександр Лукашенко.

Студенти звертаються по допомогу до громадського Комітету захисту репресованих "Солідарність", розповіла голова організації Інна Кулей. За статистикою як правозахисників, так і міліції, 73% з майже 700 затриманих та засуджених за участь в акціях 19-20 грудня становить молодь. Мова йде про кілька сотень студентів, яких вже вигнали з навчальних закладів або відрахують протягом сесії.

Першими відраховують тих молодих людей, які були затримані міліцією на мітингах і отримали по 10-15 діб адміністративного арешту. Як привод для відрахування використовується сам факт судового вироку за адміністративне правопорушення.

Тим студентам, хто не потрапив за ґрати, але був помічений "на Майдані", не дозволяють здати заліки, після чого не допускають до екзаменаційної сесії і відраховують. За інформацією активіста "Студентської ради" Сергія Семенюка, безсумнівним фактом є наявність негласного наказу на подібне відрахування. На його думку, масові відрахування білоруських учнів пройдуть незалежно від навчального закладу, факультету або курсу навчання. Це стосується як Білоруського держуніверситету, де навчається половина всіх студентів країни, так і інших вузів.

"Нам з самого початку грудня говорили: підете на майдан - вчитися не будете, всіх відрахують", - розповів студент Білоруського державного університету інформатики і радіоелектроніки Сергій Садовський.

"Але наша група пішла майже в повному складі. У результаті трьох там заарештували, і їм зараз оформлюють відрахування. А буквально днями проректор сказала нам, що ця сесія для багатьох стане останньою, і що нас "відправлять в армію, розуму набиратися". Що далі буду робити, поки не знаю. Напевно, поїду з країни", - зазначив юнак.

У ректоратах білоруських вузів відмовляються розмовляти з журналістами на тему відрахувань студентів після 19 грудня. Тільки в ректораті державного університету офіційно повідомили: "Ми з політичних мотивів нікого не відраховуємо".

Мінськ. 19 грудня 2010 року

Відраховані білоруські студенти, швидше за все, зможуть продовжити навчання у вузах Європи. Так, Польща вже офіційно висловила готовність прийняти у себе студентів та аспірантів з Білорусі, відрахованих після акцій протесту в Мінську.

Крім того, польські заклади готові прийняти викладачів і наукових співробітників з Білорусі, які також зазнали репресій. Якими будуть умови їхнього працевлаштування і оплати праці, наразі незрозуміло.

Ініціативу Польщі підтримала Литва, яка запланувала збільшити підтримку білорусів, які емігрували зі своєї країни і отримують освіту в Європейському гуманітарному університеті у Вільнюсі.

Однак масштаби відрахувань з білоруських вузів можуть виявитися такими, що в Польщі та Литві просто не вистачить власних коштів на те, щоб прийняти всіх бажаючих. З цієї причини глава МЗС Польщі Радослав Сікорський зібрався запропонувати ЄС включити країни-учасниці "Східного партнерства" у європейські програми обміну студентами. А керівництво Євросоюзу в Брюсселі екстрено розглядає можливість додаткового цільового фінансування східноєвропейських ВНЗ у рамках освітніх програм для молодих білорусів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.