Астрономи виявили найменшу планету поза Сонячною системою

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 12.01.2011 13:23 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12744

Астрономи NASA знайшли найменшу планету поза Сонячною системою.

Як повідомляє космічне агентство, знайдений об'єкт, діаметр якого становить приблизно 1,4 земного, отримав назву Kepler-10b.

Повний оберт навколо свого світила планета робить за 0,84 земних діб. Маса небесного тіла складає 4,5 маси нашої планети. Зірка Kepler-10, навколо якої обертається планета, розташовується в сузір'ї Дракона у Північній півкулі на відстані близько 560 світлових років від Землі. Розміри зірки можна порівняти з розмірами Сонця.

Прикметно, що нова планета є першою кам'янистою екзопланетою – співвідношення радіуса і маси, а також спектральний аналіз, показують, що небесне тіло не може бути газовим гігантом. Планета розташована у 20 разів ближче до свого світила, ніж Меркурій – до Сонця, тому температура на поверхні небесного тіла становить кілька тисяч градусів.

Kepler-10b була відкрита за допомогою космічного апарату Кеплер (звідси й назва), який був запущений у березні 2009 року. В даний час апарат рухається по геліоцентричній орбіті на відстані приблизно однієї астрономічної одиниці (відстань від Землі до Сонця) від Землі. Для пошуку екзопланет Кеплер використовує транзитний метод: телескоп реєструє коливання яскравості зірок, які відбуваються, коли планета закриває частину диска світила.

Нагадаємо, раніше астрономи Європейської південної обсерваторії (ESO) в Чилі знайшли вмираючу зірку та її екзопланету, що потрапили в Чумацький Шлях зі з'їденої ним галактики.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.