Київська журналістка розповіла про допит у міліції

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 13.01.2011 11:33 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12765

Київська журналістка Олена Білозерська розповіла про чотиригодинний допит у Печерському райвідділі міліції, а також подякувала всім, хто висловив їй підтримку.

Олена Білозерська

За її словами, вчора вранці, 11 січня, їй надали ордер на обшук, підписаний суддею Печерського суду Горкавою. В ордері зазначалося, що йдеться про кримінальну справу, порушену за фактом спроби підпалу офісу Партії регіонів у центрі Києва.

"У ордері повідомлялося, що у мене вдома можуть перебувати носії інформації, які мають відношення до цієї кримінальної справи. Я розміщувала на сайті ІА Поряд з вами, а потім у блозі замітку про цей інцидент з лінком на відеоролик. Цей лінк нам надіслали на е-mail якісь невідомі", - пише у своєму блозі Білозерська.

За її словами, обшук у квартирі тривав приблизно з 8:30 до 14:30. "Перерили всю квартиру, конфіскували всю техніку, а саме - системний блок, нетбук, принтер, сканер, фотоапарат, відеокамеру, всі флешки і всі жорсткі і компакт-диски, навіть з фільмами, диктофон, і навіть старий фотоапарат батька. Тобто - повністю позбавили мене можливості працювати", - пише вона.

Білозерська зазначає, що це пряме порушення ст. 17 Закону України Про державну підтримку ЗМІ та соціальний захист журналістів, де сказано: Службова діяльність журналіста не може бути підставою для його арешту, затримання, а також вилучення зібраних, опрацьованих, підготовлених матеріалів і технічних засобів, якими він користується у своїй роботі.

"Мені не дозволяли зв'язатися з моїм адвокатом Сидором Кізіним. Я встигла лише набрати його номер, після чого у мене відразу ж відібрали всі телефони. Мамі зателефонували по роботі - і мобільник забрали у мами", - пише Білозерська.

Пізніше, зауважує блогер, мене відвезли на допит, який тривав приблизно чотири чи чотири з половиною години. "Запитували багаторазово в різних варіантах, яке розміщений в мережі відеоролик має відношення до моєї журналістської діяльності, як і яким чином я його поширювала (а я ж не поширювала - Білозерська), і хто мені його надіслав, знімала я цей ролик, і чи брала я участь в тому підпалі, і де я була в ту ніч", - пише журналіст.

Білозерська зазначає, що після допиту їй повернули мобільні телефони, принтер, сканер і ще низку дрібних речей, але не повернули головне - комп'ютер, нетбук, фотоапарат і відеокамеру, без чого вона не може працювати.

"Перш за все, хочу подякувати всім, хто допоміг або пропонував допомогу, просто хвилювався за мене. Моя оцінка ситуації: тиск істотно посилюється. І цим не закінчиться. Будемо триматися і протистояти", - додала журналіст.

У ніч з 31 грудня на 1 січня в Києві відбулася спроба підпалу приймальні Партії регіонів, яка розташована в одному з житлових будинків у Печерському районі Києва. Міліція порушила за даним фактом кримінальну справу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.