Уранішньому занудству знайшли наукове пояснення

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 27.10.2006 02:38 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1278

Занудам нелегко приходиться в житті: їхнє невдоволення світом не приносить радості їм самим і дратує близьких людей.

Жінки більш занудотні й буркотливіші від чоловіків. Але тільки вранці.

Однак усі ми іноді буваємо пригніченими, буркотливими і занудотними, особливо вранці, коли болісно хочеться спати, за вікном імла або сіра мряка, а єдина реальна перспектива – шлях до офісу у вщент набитому метро і важкий робочий день.

Учені вирішили дослідити цей феномен, що так отруює життя багатьом людям, і отримали дивні результати. Виявилося, що, усупереч широко розповсюдженій думці, жінки більш занудотні й буркотливіші від чоловіків. Правда, спостерігається ця закономірність лише вранці, у перші кілька годин після пробудження.

Відповідно до результатів дослідження, 13% жінок і 10% чоловіків перебувають у поганому настрої протягом перших чотирьох ранкових годин. На думку вчених, це зв'язано з тим, що загалом чоловіки рідше жінок страждають від порушень сну, і, отже, краще висипаються. Це ж дослідження показує, що 15% чоловіків і всього 9% жінок міцно й спокійно сплять усі сім ночей на тиждень.

Крім того, для поганого настрою вранці є ще одна причина: майже третина жінок, у порівнянні з усього 5% чоловіків, до відходу на роботу займаються домашніми справами, готують сніданок і збирають дітей до школи. Зважаючи на те, що, крім усього іншого, середній жінці потрібно більше часу, на відміну від чоловіка, щоб підготуватися до виходу з будинку, ранковий поганий настрій стає ще більш зрозумілим.

У той же час більшість з тих, хто після пробудження ненавидить увесь світ, звинувачують у цьому поганий нічний сон (40%), стреси й депресії (24%). Деяким заважають висипатися болі в натрудженій за день спині або хропіння коханого, що мирно спить поруч.

Не дивно, що розслаблюватися перед сном представники різної статі вважають за краще по-різному. Чоловіки вважають, що здоровому міцному сну допомагає келих-другий міцного напою та гарний секс, а прекрасна половина людства скидає напругу, що накопичилася за день, за допомогою хорошої книги або гарячої ванни. Ще 7% жінок, щоб гарантувати собі повноцінний нічний відпочинок, приймають снодійне, що загрожує побічними негативними явищами.

Майже половина знесилених ранкових зануд із нетерпінням чекають швидкого осіннього переведення стрілок годин на годину назад. На їхню думку, ця додаткова година нарешті дасть можливість добре виспатися і позбутися від ранкової буркотливості й роздратованості, пише Yтро.

В свою чергу ми нагадуємо, що в ніч на останню неділю жовтня (цього року - з 28 на 29 жовтня) відбувається перехід до зимового часу шляхом переведення стрілки годинника на годину назад.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.