У Львові на вулиці Квітки Цісик відкриють меморіальний музей співачки

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 14.01.2011 03:33 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12782

До Міжнародного фестивалю українського романсу ХХ ст. ім. Квітки Цісик, що відбудеться 2-3 квітня, на львівській вулиці, названій в честь співачки, з’явиться її меморіальний музей.

Квітка Цісик

Про це на прес конференції розповів член орггрупи фестивалю українського романсу ХХ ст. ім. Квітки Цісик, депутат Львівської міськради Роман Гринцевич, – повідомляє ЗІК.

Відкриття музею приурочать до початку фестивалю. На його упорядкування вже визначилися з приміщенням. Музей Квітки Цісик знаходитиметься на одноіменній вулиці в крилі вестибюлю загальноосвітньої середньої школи №54. Приміщення має площу близько 30 кв.м. Першим експонатом стане оригінальна платівка 1981 року, студійний запис її першого альбому. Також наповненню музею експонатами сприятимуть родичі Квітки Цісик, що проживають в Америці.

Вулиця Квітки Цісик, де скоро появиться музей, належить до Шевченківського району м. Львова і з’єднує між собою вулиці Лінкольна та Хвильового. Свою назву вулиця отримала влітку 2010 року.

У планах оргкомітету встановити ще й пам’ятник знаної у світі української співачки, що прославилася в США виконанням українських народних і популярних пісень.

Квітка Цісик мала чудове сопрано, її запрошували виконувати заголовні пісні у фільмах, вона співала у бельгійській Гентській опері. Фільм, в якому вона виконувала пісні, одержав «Оскар» («You Light Up My Life», 1977).



Але, на жаль, у світі її знають значно більше, ніж в Україні. Міжнародний інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» свого часу організовував інформаційний тур, присвячений співачці, по восьми регіонах України. І виявилося, що більшою чи меншою мірою про неї знають тільки у Львові, – з сумом підбивають підсумки організатори Міжнародного фестивалю українського романсу ХХ ст. ім. Квітки Цісик.

Тож обіцяють зробити фестиваль щорічним, а також наповнити експонатами та поновлювати музей, проводити інші заходи задля популяризації національної музики та непересічних персоналій.

Пам’ять про незабутню Квітку Цісик вшанували 22 січня 2010 року у Львові. На будинку №8 по вулиці Глибокій, де мешкала її родина (до 1944 року там мешкали її дідусь, бабуня, мама і менший мамин брат Василь – відома у Львові інтелігентна родина Левів), встановили меморіальну табличку пам’яті співачки.



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.