Перший досвід в коханні може накласти відбиток на все життя людини

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 14.01.2011 05:37 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12783

Досвід першого кохання може бути дуже потужним чинником для подальшого розвитку людини в плані особистого життя, побудови відносин. А перший поцілунок - змінити весь хід життя.

Перший поцілунок з коханою людиною може змінити весь плин життя людини

Перший поцілунок з коханою людиною може змінити весь плин життя людини, так як це найбільш пам`ятна подія, що запам'ятовується на все життя. До такого висновку прийшла американська дослідниця Шеріл Кіршенбаум.

За словами фахівця, коли в юнацькому віці трапляється перший поцілунок, в організмі людини відбувається особлива біохімічна реакція, яка накладається на складний психологічний фон. Дане твердження довело опитування групи добровольців, які заявили, що перший поцілунок вони пам'ятають до цих пір так, ніби це сталося вчора.

Незважаючи на те, що всі люди однаково цінують перший поцілунок, сенс, який вони вкладають у цю дію, відрізняється в залежності від статі. Наприклад, чоловіки впевнені: за допомогою поцілунку вони можуть передавати жінці особливу енергію, завойовуючу її серце. А ось жінки в процесі поцілунку прагнуть зрозуміти, наскільки надійний і постійний партнер.

Досвід першого кохання може бути дуже потужним чинником для подальшого розвитку людини в плані особистого життя, побудови відносин

"Справа в тому, що перші серйозні почуття дуже глибоко "чіпляють" людину за різними параметрами (емоціями, переживаннями, новизною досвіду), тому бувають дуже міцні і стійкі протягом всього життя, зберігаючись в нашій пам'яті як яскравих спогадів", - так психолог Марія Пугачова коментує точку зору американської дослідниці про те, що перший поцілунок - найбільш пам'ятна подія, що впливає на все життя.

Як і всяке сильне переживання, вони залишають своєрідний психологічний "якір", що зберігає яскраве емоційне забарвлення у свідомості практично на все життя.

Ось кілька складових, які відіграють найважливішу роль у формуванні подібних механізмів.

По-перше, емоції та переживання в період виникнення першого кохання, першого досвіду любовних відносин настільки сильні і всепоглинаючі, що волею-неволею залишають певний слід в долі будь-якої людини. Цей досвід завжди залишається унікальним.

По-друге, сила спогадів міцно пов'язана з особливою новизною досвіду: психологічною або реальною. З одного боку, перше кохання - це перший досвід переживання поки ще нових для людини почуттів, емоцій, настрою, змін в собі і своєму внутрішньому світі. З іншого, - дуже часто це ще й перший досвід реальних романтичних подій: перше справжнє побачення, перший поцілунок, перший еротичний контакт або інтимна близькість. Безумовно, такі моменти назавжди залишаються в пам'яті людини і займають особливе місце в її душі і психофізичному житті.

По-третє, як правило, перше кохання трапляється у підлітковому або юнацькому віці, коли погляд на життя ще прозорий і чистий. Життя молодої людини безтурботне, кожен день несе щось нове, думки повні надій, мрій і фантазій. Тому все, що оточує її в цей період, всі події, які з нею відбуваються, також носять трохи "фантастичний", "казковий" характер. Відповідно багато спогадів юності, в тому числі і перше кохання, оточені якимось флером відкритості, свободи і тієї неповторної міці, яка змушує з запамороченням немов "парити над світом".

"Так, досвід першого кохання може бути дуже потужним чинником для подальшого розвитку людини в плані особистого життя, побудови відносин. Але тільки за умови, що на тому юнацькому етапі це теж було значуще. Однак, якщо дані моменти пролетіли непомітно, то незалежно від того, чи був цей досвід позитивний або негативний, все поступово зітреться зі свідомості або просто не буде займати в ньому вирішальної позиції і жодним чином не вплине на подальше життя", - константує Марія Пугачова, повідомляє Newsru-Медицина.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.