«Репортери без кордонів» засуджують Могильова за рейд на будинок журналістки

Автор/джерело -  © Коментарі



Дата публiкацiї - 14.01.2011 20:29 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12801

«Репортери без кордонів» засуджують міліцейський рейд на київський будинок журналістки-блогера Олени Білозерської, проведений 12 січня, в результаті якого у неї була незаконно вилучена вся техніка, включаючи фото- і відеокамери, комп´ютери, мобільні телефони та інше професійне обладнання.

Київська журналістка Олена Білозерська

Про це йдеться в прес-релізі цієї організації.

«Репортери без кордонів" відзначають, що за даними міліції, підставою для проведення обшуку стало те, що Білозерська брала участь у поширенні через Інтернет відео, де зафіксовано підпал одного з київських офісів Партії регіонів. Але стаття 17 Закону "Про державну підтримку ЗМІ та соціальний захист журналістів" визначає: "Службова діяльність журналіста не може бути підставою для його арешту, затримання, а також вилучення зібраних, опрацьованих, підготовлених ним матеріалів та технічних засобів, якими він користується у своїй роботі".

У повідомленні також відзначається, що Білозерській, будинок якої вже двічі обшукували в минулому році, не дозволили навіть подзвонити по телефону адвокату під час цього обшуку, який тривав більше шести годин. Її батьків допитала міліція вранці під час обшуку, а саму її допитували ввечері того ж дня.

Нарешті, міліція погодилася повернути журналістці її мобільний телефон, принтер, і сканер, але у них досі перебувають її комп´ютери, фото- і відеокамери, відзначають «Репортери без кордонів».

«Ми глибоко шкодуємо, що з Білозерською знову ведуть себе як з підозрюваною, тоді як вона лише інформувала суспільство як журналіст», - заявляють «Репортери без кордонів». «Ми закликаємо українську міліцію поважати закон, і повернути журналістці її професійне обладнання. Їхні дії становлять серйозну загрозу свободі ЗМІ, і, схоже, спрямовані на залякування журналістів і заохочення їх до самоцензури», - наголошується в повідомленні.

Як повідомлялося раніше, обшук у Білозерської був проведений в межах розслідування підпалу київського офісу Партії регіонів 31 грудня. Білозерська, яка часто передає інформацію про акції протесту і безлади, отримала е-мейл з посиланням на відео, викладене на Youtube. На відео видно, як двоє молодих людей кидають пляшку, швидше за все, з коктейлем Молотова, у вікна будівлі. Вона виставила посилання на своєму блозі. У той же час Білозерська засудила цей напад.\

Україна посіла 131 місце серед 178 країн у щорічному Світовому рейтингу свободи слова "Репортерів без кордонів". Це на 42 позиції нижче, ніж у попередньому році.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.