На руїнах Десятинної церкви з’явиться представництво православного відділу Кремля/Луб`янки

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 16.01.2011 05:34 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12805

Над руїнами Десятинної церкви побудують платформу, на якій зведуть церкву Московського патріархату. Про це заявив начальник Головного управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища Києва Сергій Целовальник

Як повідомляється, з приводу Десятинної церкви підписано постанову Кабміну про музеєфікацію, а не указ Президента про відновлення церкви, як писали раніше в ЗМІ, повідомляє NEWSru.ua.

Також раніше точилися суперечки навколо залишків Десятинної церкви між Інститутом археології НАНУ та Українською православною церквою Московського патріархату. Наразі буде зведено новий храм, а не відтворено автентичну Десятинну церкву. Під платформою археологи зможуть проводити розкопки і буде створено музей. Його експозиція складатиметься з матеріалів про історію церкви, панорами, залишків фундаменту. Вхід буде з боку Андріївського узвозу.

Раніше стало відомо, що рештки Десятинної церкви збираються залити бетоном, щоб побудувати там церкву УПЦ Московського патріархату. У свою чергу, Українська народна партія закликала киян та всіх українців організувати акції протесту та не допустити зруйнування залишків унікальної пам’ятки середньовічної архітектури та української духовності.

Зокрема, голова управи Київської міської організації УНП Володимир Шовкошитний заявив, що уряд вже виділив з бюджету 13 млн 400 тис грн, але не на фінансування роботи археологів, а на будівництво споруди Московського патріархату.

Незадовго до цього про наміри УПЦ МП побудувати на залишках Десятинної церкви свою споруду повідомили археологи, які там працюють уже два роки. За наявною інформацією, 8 вересня 2010 року Кабмін видав розпорядження, згідно з яким "для проведення археологічних досліджень та музеєфікації залишків фундаментів Десятинної церкви" надаватимуться бюджетні кошти на суму 13 мільйонів 400 тисяч гривень".

Десятинна церква - перша кам'яна церква Київської Русі. Її було збудовано руськими і візантійськими майстрами в 988-996 рр. на честь Різдва Богородиці за часів князя Володимира, який віддав на її будівництво і утримання десяту частину княжих доходів - десятину (звідси і назва).

Десятинна церква — унікальна пам'ятка середньовічної архітектури, яка має світове значення. Вона не тільки була першим кам'яним християнським храмом України, а й символом князівської влади та могутності. Недурно князь Володимир, виділив на її будівництво і утримання десятину своїх прибутків. Схоже на те, що хтось дуже хоче уподобитись Великому князю.

А киянам залишається, певно, теж згадувати історію. Десятинна церква стала останнім бастіоном захисту столиці від навали зі сходу. Тоді це були татаро-монголи, нагадує видання “Тиждень”, сьогодні - московські українофоби-гебісти в рясах.

Відповідь КМДА виданню “Тиждень”



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.