Команда фан-клубу Кремля під проводом Табачника зачищає українські школи

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 17.01.2011 10:47 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12813

Батьки стурбовані можливістю закриття україномовної школи в Донецьку. Влада пояснює це «процессом оптимізації кількості учбових закладів». Утім, батьки вбачають у цьому наступ на українську мову.

Нині на рівні районного та міського відділів освіти справді обговорюється можливість закриття однієї з донецьких шкіл, розповіла Deutsche Welle директор загальноосвітньої школи №111 з українською мовою навчання Світлана Бабенко. За її словами, вочевидь, цим закладом стане саме україномовна школа, оскільки вона найменш заповнена учнями, при тому що поруч розташовані ще дві школи, повідомила Бабенко.

Директор зазначила, що ситуація непокоїть як педагогічний колектив, так і батьків. Утім, сама директор сподівається, що діти не втратять можливість навчатися українською, оскільки неподалік є ще одна школа з українською мовою навчання.

Освіта чи політика?

На думку політолога Станіслава Федорчука, йдеться про поки ще незначну тенденцію, коли під «оптимізацію» чомусь підпадають насамперед україномовні школи. Зокрема минулого тижня ЗМІ повідомили також про закриття україномовної гімназії в Луганській області, зазначив Федорчук. Треба розуміти, каже експерт, що освітні процеси сильно залежать від позиції місцевих рад.

Тому, на його думку, тенденція до закриття українських шкіл – це непродумана і недальновидна політика місцевої влади. Бо їй дозволено не тільки керувати освітнім процесом, але й практично перетворювати вчительські колективи на фактично виконавців політичної волі правлячої партії. Водночас експерт додав, що ідея із закриттям цієї школи в Донецьку з’явилася не сьогодні і її вже намагалися закрити минулими роками.

«Оптимізація як прикриття»

«Оптимізація кількості навчальних закладів – це прикриття якихось інших планів», - схильний вважати головний редактор обласної україномовної газети «Донеччина» Ігор Зоц. На його думку, на Донеччині встановилася толерантна мовна ситуація, яка влаштовувала всіх громадян, були також створені необхідні умови, щоб діти опановували українську мову. Раптом, каже експерт, складається ситуація, що хтось у місцевій владі начебто спеціально провокує громадськість і створює напругу в гуманітарній сфері.

На жаль, ідеться про можливе закриття школи з українськими традиціями, а не просто української за назвою, додає Зоц. Утім, є сподівання, що в місцевих можновладців таки вистачить здорового глузду, щоб спокійно проаналізувати ситуацію і не допустити оптимізації, яка заторкне україномовну школу, зазначив Зоц.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.