Опозиційні партії починають об’єднуватися

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 17.01.2011 12:36 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12815

Лідери партій “Фронт змін”, “Громадянська позиція”, Європейська партія України й “Собор” зайнялися складанням статуту нової партії.

За інформацією газети "Комерсант-Україна", Арсеній Яценюк ("Фронт змін"), Анатолій Гриценко ("Громадянська позиція"), Микола Катеринчук (Європейська партія України) і Анатолій Матвієнко (УРП "Собор") домовилися об'єднатися в одну політичну силу.

"Йдеться не про створення передвиборного блоку, а про конструювання на базі чотирьох партій єдиної потужної політичної сили", - повідомило виданню посвячене в деталі переговорів джерело.

"Незадовго до нового року була створена робоча група з представників чотирьох партій, яка посилено працює над створенням уставу нової об'єднаної опозиційної політичної сили", - заявив співрозмовник газети.

Анатолій Матвієнко підтвердив інформацію про заплановане об'єднання опозиційних партій, підкресливши при цьому, що питання про кількість партій, які можуть стати суб'єктами нового об'єднання, "на сьогодні відкрите".

"Наміри об'єднатися в одну політичну силу є, і досить серйозні. Крім цих партій, є й інші суб'єкти переговорів, але, приміром, "Наша Україна" поки що не дозріла для об'єднавчих процесів", - розповів він.

При цьому лідер УРП "Собор" уточнив, що до переговорів не запрошували партію "Батьківщина", очолювану екс-прем'єром Юлією Тимошенко.

"Батьківщина" - це ліва політична партія, і нехай вона розвивається самостійно. Наша ж партія, сподіваюся, буде правоцентристською, національно-демократичною силою", - заявив Матвієнко.

Голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко вважає, що "йдеться не про об’єднання рівних політичних сил, а про фактичне приєднання більш дрібних партій до "Фронту змін".

"Це об’єктивно, оскільки партія Яценюка має найбільший рейтинг", - уточнив він.

Матвієнко зазначив, що бажає залишити словосполучення "Фронт змін" у назві нової політичної сили.

"Назву ми поки не обговорювали, але я особисто вважаю, що до слів "Фронт змін" потрібно додати або "республіканська партія", або "демократична партія". Якщо "Фронт змін" на сьогоднішній момент має найбільшу привабливість у очах виборця, то було б нелогічно не звертати на цю увагу", - сказав лідер УРП "Собор".

Яценюк поки не коментує процес об'єднання. А його прес-секретар Іванна Коберник сказала: "Я підтверджую інформацію про те, що переговорний процес іде, але говорити про конкретних учасників майбутньої політичної сили й про якісь інші деталі на сьогодні ще рано".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.