50 нардепів написали Януковичу про те, як влада творить рускій мір

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 17.01.2011 15:32 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12821

50 народних депутатів України від двох опозиційних фракцій та позафракційні, звернулися до Президента Януковича з вимогою припинити дискримінацію з боку влади українських церков.

Про це повідомив ініціатор звернення, лідер партії «За Україну!» В’ячеслав Кириленко.

«Ми, народні депутати України, глибоко стурбовані підтримкою Вами як главою Української держави, а також очолюваною Вами владою в цілому, лише однієї релігійної організації – Української Православної Церкви в підпорядкуванні Московського Патріархату (УПЦ-МП). При цьому, всупереч нормам Конституції та Законів України, інші релігійні організації, що об’єднують мільйони українців, зазнають демонстративної зневаги та дискримінації з боку влади», - зазначається у зверненні.

Автори звернення переконанні, що спроби української влади фактично визнавати лише одну церкву все більше загрожують підірвати хитке міжконфесійне порозуміння, спровокувати в країні релігійну напругу. «Власне така напруга вже виникає через спроби внести вибухонебезпечні зміни до Закону «Про свободу совісті та релігійні організації», необґрунтовано виселити українські музеї з території української святині – Києво-Печерської Лаври, обговорення можливості передачі винятково УПЦ-МП храму Святої Софії – найбільшої спільної християнської святині України», - говориться в тексті зверненні.

Також в зверненні зазначається, що «досі не отримали належної оцінки дії правоохоронних органів, які 27-28 липня 2010 р. чинили перешкоди приїзду віруючих Київського Патріархату на святкування Дня Хрещення Київської Русі. У Донецькій, Луганській, Київській, Вінницький та інших областях представники державної виконавчої влади під час зустрічей із українським православним духовенством закликають священиків переходити в підпорядкування Московському патріархату, влада також цілеспрямовано обмежує доступ УПЦ-КП до проведення відправ у Збройних Силах, на цвинтарях (як це сталося в Києві), штучно створюючи умови для домінування лише однієї релігійної організації».

З огляду лише на невелику частину викладених нами тривожних фактів, автори звернення закликають Президента України невідкладно налагодити державно-церковний діалог, шляхом проведення особистих зустрічей із представниками Всеукраїнської Ради Церков, з предстоятелями Української Православної Церкви – Київського Патріархату, Української Греко-Католицької Церкви, Української Автокефальної Православної Церкви та інших релігійних організацій, що діють в Україні; припинити будь-які спроби влади як шляхом зміни законодавства, так і через конкретні дискримінаційні дії виконавчої влади на центральному й місцевому рівні створити штучні преференції лише для однієї релігійної організації; забезпечити об’єктивне розслідування фактів тиску на представників УПЦ-КП, перешкоджання в проведенні релігійної діяльності, рейдерського захоплення храмів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.