Епідемія алкогольних отруєнь в Росії: жертвами стали тисячі людей. Уведений режим НС

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 27.10.2006 18:57 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1283

Понад тисяча осіб за останні дні отруїлися “лівим” алкоголем в більш ніж десяти регіонах країни.

Один хворий в середньому обходиться місцевому бюджету мінімум в 30 тисяч рублів ($1 000)

Повідомлення про отруєння сурогатним алкоголем, про масштаби госпіталізації та летальні випадки набувають характеру військових зведень. Вперше в історії Росії, в декількох регіонах введено режим надзвичайної ситуації (НС) у зв'язку з масовими отруєннями сурогатним алкоголем, повідомляє NEWSru.com.

Члени Ради Федерації направили парламентський запит до голови уряду Михайла Фрадкова з проханням: поінформувати верхню палату про заходи, які вживаються урядом щодо запобігання надходження у продаж небезпечного для здоров'я алкоголю. Як наголошується в запиті, щорічно в країні від отруєння алкоголем вмирають близько 42 тисяч осіб.

"Тільки у першому півріччі поточного року від отруєнь алкоголем померло близько 18 тисяч осіб, і найбільшу тривогу викликає ситуація в Пермському краї, Амурській, Бєлгородській, Волгоградській, Псковській областях та Іркутську", - наголошують автори документа.

Перший віце-прем'єр РФ Дмитро Мєдвєдєв, коментуючи в п'ятницю на нараді із нацпроектів ситуацію з отруєнням сурогатним алкоголем, заявив: "Якщо цими проблемами регіональна влада не займатиметься, то ніякий проект “Охорона здоров'я” своєї мети не досягне".

Як пише "Російська газета", лікарі, міліція, рятувальники МНС буквально збиваються з ніг, щоб знаходити і знешкоджувати смертоносне зілля, врятувати людей і знайти кінці у всій цій надзвичайно дивній епідемії, що охопила всю країну від Далекого Сходу до Твері.

У деяких регіонах перші випадки токсичного гепатиту, викликаного вживанням сурогатного алкоголю, були зафіксовані ще два місяці назад. Але те, що відбувається сьогодні, шокує навіть бувалих медиків. Один з лікарів обласної інфекційної лікарні в Кірові повідомив, що за свою 15-річну практику стикається з таким уперше.

По-перше, - кількість хворих, що поступають: якщо раніше з подібними отруєннями поступали 2-3 людини на тиждень, то тепер по 5 осіб щодня (при цьому основний потік потерпілих відправляють не в інфекційне відділення, а в терапію, оскільки захворювання неінфекційне). Летальні випадки були украй рідкісні, нині ж число померлих перевищило 20 осіб.

По-друге, - захворювання украй важко лікується. Якщо раніше вистачало двох тижнів, щоб поставити людину на ноги і відправити додому, то зараз люди лежать вже по два місяці, а стан не поліпшується. При цьому патологоанатоми дають абсолютно невтішний прогноз: при такому отруєнні печінка здатна боротися максимум 4 місяці. Тобто там, де епідемія почалася два місяці тому, пік смертей прогнозується саме на Новий рік.

За словами медиків, симптоми захворювання токсичним гепатитом, що вражає печінку, виявляються впродовж тижня. Основні - пожовтіння шкіри і білків очей, загальне нездужання, болі в животі, темна сеча.

Більш того, "епідемія" перекинулася і на прикордонний з Псковською областю Прейльський район Латвії. Тут після того, як сім осіб померли і 50 потрапили до лікарні після вживання технічного спирту, також увели режим НС.

Втім, не дивлячись на один і той же діагноз - токсичний гепатит, - в різних регіонах причиною отруєння ставали найрізноманітніші напої (хоча, дивно так класифікувати побутову хімію, - "Аратта"). Наприклад, в Челябінській області зафіксовано вживання спиртомістких рідин типу "Ялівець" і "Кристал-1".

У Пермському краю пили дезинфікуючі засоби "Антисептин", "Екстрасепт" і т.п. Проте підсумок завжди один - десятки загиблих і сотні госпіталізованих.

Говорити про якийсь "всеросійський центр" випуску небезпечного для життя алкоголю поки не доводиться, вважають в МВС Росії. У кожному регіоні працюють свої доморощені самогонщики. Правда, не виключають в МВС, джерело цієї рідини для більшості кустарів може бути загальним. Оперативники, що займаються розкриттям економічних злочинів, припускають, що на одному з фармакологічних підприємств відбувся масовий "витік" спиртомісткої рідини, яка за технологією повинна була служити основою для ліків. Мабуть, кілька цистерн просто вкрали і продали підпільним ділкам (цікаво, яким чином технічний спирт може слугувати основою для ліків, коли з цією метою виробляється медичний спирт? Хіба що для "Трамадолу" на "Стиролі"... - "Аратта").

У МВС Росії не схильні пов'язувати масовий викид на "чорний" ринок дешевої отрути з проблемою, пов'язаною з акцизними марками на алкогольну продукцію. У всьому винна тотальна бідність, вважають в МВС.

Від "Аратти". Дивне співпадіння фактів: в Росії - масове отруєння алкогольним сурогатом із смертельними випадками, а на цьому фоні представники Партії регіонів пропонують переселення мешканців Східних і Південних регіонів Україні (певно, в якості гуманітарної допомоги братній Росії, - щоб запобігти китайській експансії). Тож треба попередити росіян, - що у такому випадку їх чекатиме ще одна епідемія хімічного отруєння - цього разу продукцією горлівського "Стирола" - таблетками "Трамадолу", про який так піклується все та ж Партія регіонів. А компетентним органам України варто взяти під контроль діяльність про-російсько налаштованих маргиналів, - щоб не поширили "досвід" споживання сурогату в Україні, - вони ж бо у всьому прагнуть брати приклад з Росії.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.