Сидяча робота вбиває серце

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 19.01.2011 04:35 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12841

Cидяча робота майже завжди збільшує ризик виникнення серцевих захворювань. Це довели вчені Квінслендського університету (Австралія), провівши дослідження за участю 4800 добровольців із США.

“Офісному планктону” варто замислитися...

Учасників експерименту забезпечили акселерометром, що дозволило встановити, як довго вони сидять і чи багато ходять протягом робочого дня, повідомляє “Компьюлєнта”.

Потім вчені обстежили випробовуваних і прийшли до висновку, що прихильники сидячого способу життя мають більш широкі талії, підвищений рівень холестерину та інсуліну, а також частіше страждають запальними процесами порівняно з тими, хто проводить cидячи незрівнянно менше часу. Всі ці неминучі трудові витрати можуть провокувати проблеми з серцем.

Крім того, виявилося: ті, хто рідко піднімається зі стільця, щоб зробити невелику перерву і походити, більше за інших ризикують стати жертвою серцевих недуг.

Висновок лежить на поверхні: тривале сидіння загрожує великою небезпекою для здоров'я. Більш того, за словами медиків, сидячий спосіб життя може бути незалежним чинником ризику розвитку хвороб серця.

Власне, робота австралійців не відкрила Америки. Так, дослідження, що було опубліковане в 2009 році, на основі десятирічного спостереження за 17 тис. канадців показало, що чим більше людина сидить, тим вище ризик смерті, причому - безвідносно любові до фізкультури.

Інша робота, проведена в США в 2003-2004 роках, свідчить: американці в середньому сидять більше половини життя (треба думати, іншу половину вони сплять). Нарешті, у минулому році було отримано черговий доказ того, що сидіння перед телевізором вбиває ще більш ефективно і витончено...

Ну, а про зайву вагу від сидячої роботи і годі говорити.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.