Куріння вбиває з першого ж затягування

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 20.01.2011 03:25 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12858

Уявлення про те, що генетичні мутації в організмі розвиваються лише після довгих років активного прийому нікотину, виявилося помилкою. Американські дослідники з’ясували, що курці починають свою дорогу в могилу буквально через півгодини після першого перекуру.

Спостерігачі називають дослідження, розпочате фахівцями Центру з вивчення раку при Університеті Міннесоти, мало чи не революційним. Вчені пильно спостерігали за 12 курцями-добровольцями.

Метою експерименту була перевірка рівня одного з поліциклічних ароматичних вуглеводнів (ПАУ) - фенантрену. Це речовина, що складається з трьох бензольних кілець, міститься в тютюновому димі і вважається відповідальною за мутації ДНК, які неминуче призводять до раку легенів.

З'ясувалося, що протягом 15-30 хвилин після закінчення куріння концентрація фенантрену досягає максимальних значень. Подібна швидкість поширення рівнозначна впорскуванню цієї токсичної і канцерогенної субстанції безпосередньо в кровоносну систему. Загроза особливо серйозна з урахуванням того, що продукти розпаду фенантрену взаємодіють безпосередньо з ДНК.

Керівник дослідження Стівен Хехт вважає, що відкриття унікальне з наукової точки зору, оскільки вперше дає уявлення про метаболізм ПАУ в людському організмі «в чистому вигляді», без впливу додаткових факторів (наприклад, рівня забруднення повітря). Ну а любителі нікотину, напевно, повинні ще раз замислитися про те, навіщо вони поспішають опинитися серед тих 3 000 нещасних, що кожен день вмирають від раку легенів.

Результати роботи, виконаної на кошти американського Національного інституту вивчення раку, опубліковані в журналі Chemical Research In Toxicology, повідомляє “Компьюлєнта”.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.