Чи бояться письменники української влади?

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 20.01.2011 15:07 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12866

Повідомлення про владні «напади» на українських письменників почали з’являтися у пресі ще торік, проте суттєво почастішали останнім часом. Літератори ж реагують подальшою критикою і навіть закликом до протестів.

Найбільше не пощастило письменниці Марії Матіос – примірники її роману «Вирвані сторінки з автобіографії» міліція буцімто навіть намагалася вилучити зі складів львівського видавництва. Причиною стало звернення до Генпрокуратури депутата від Компартії з метою оцінити порівняння письменницею у тексті пам’ятника перемоги у столиці із фалосом. Такі дії влади Матіос розцінила як політичне цькування.

Андрухович VS Герман

Укотре пролунали критичні заяви влади і в бік Юрія Андруховича – від заступника голови Адміністрації Президента Ганни Герман. Після інтерв’ю письменника німецькій газеті Frankfurter Rundschau, де він назвав Президента Віктора Януковича пародією на російського прем’єра Володимира Путіна, Герман порадила йому «писати романи, а не робити політичні заяви».

Сам Андрухович в розмові з Deutsche Welle називає подібні заяви чиновника намаганням поставити себе на місце. Проте ставати на нього не збирається і в кишеню за черговою порцією критичного слова в бік влади не лізе. Називаючи нинішніх можновладців найменш «просунутими» в культурному сенсі з-поміж усіх, які працювали в незалежній Україні, Андрухович не виключає, що історії з письменниками можуть вилитися у справжній тиск.

«Неадекватність сьогоднішньої влади в цьому сенсі, як і, мабуть, в усіх інших, я порівнював би з неадекватністю деяких бійцівських собачих порід. Тобто ви не можете точно знати, як поведеться пітбуль завтра, що йому раптом спаде на думку», - каже письменник.

Хто кого боїться?

На запитання, чи боїться він особисто владного тиску, Андрухович відповідає, що боїться лише за близьких йому людей. У ситуації ж із залякуванням письменників влада демонструє лише власний страх, упевнений він.

Не боїться потенційних утисків і відома письменниця Оксана Забужко. І хоч останнім часом вона не фігурувала в медіа у жодних скандалах із владою, критика в її бік вже лунала з боку можновладців. Зокрема тоді ще міністр освіти і науки України Дмитро Табачник улітку минулого року несхвально висловлювався щодо вивчення творів письменниці в школах країни.

Дискутувати значить легітимізувати

У розмові з Deutsche Welle Забужко визнала факт атаки влади на письменників, але лише як частину атаки на суспільство в цілому. Драматизувати ситуацію вона не радить, як і не радить письменникам вступати в дискусію з владою.

«Ставати з ними на якусь дискусійну площадку – тим самим їх легітимізувати. Їх не треба легітимізувати, а треба викривати у їхній повній некомпетентності, неадекватності й елементарній неспроможності виконувати свої професійні функції, які вони як влада зобов’язалися виконувати», - каже Забужко.

«Заарештуйте нас, а потім розстріляйте!»

Андрухович, у свою чергу, пропонує літераторам відповідати на потенційні утиски масовою письменницькою акцією під будівлями правоохоронців: «Коли, уявімо, влаштовується сто найвидатніших і найпопулярніших письменників перед входом до генпрокуратури чи МВС з вимогою на кшталт «Заарештуйте нас, а потім розстріляйте!».

Забужко ж і письменникам, і всьому суспільству радить відчути себе органом влади за українською конституцією, а можновладців сприймати як найнятих сантехніків, які не справляються з каналізацією, яку самі ж і розвели.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.