Втому за кермом прирівняли до горілки

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 20.01.2011 23:09 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12876

Втома за кермом так само небезпечна, як і алкогольне сп’яніння, стверджують вчені. Якщо водій крутить кермо три з гаком години без перерви, то це можна прирівняти до сп’яніння.

Сон за кермом - наслідки трагічні

Водії, що заснули за кермом, - це ті ж п'яні водії, стверджує “Медікфорум”.

За статистикою близько 40% всіх ДТП відбувається з вини п'яних водіїв. Але мало хто рахував, яка частка аварій доводиться на автолюбителів, які через сильну втому втрачають концентрацію уваги. Деякі дослідники вважають, що число таких випадків наближається до 50%.

На жаль, якщо співробітник ДАІ може перевірити шофера на вміст алкоголю в крові, то визначити ступінь його втоми досить проблематично, хоча у пункт 2.9.-б ПДР України прямо забороняє керувати транспортним засобом у хворобливому стані або у стані стомлення.

Дослідники з британського Університету Кардіффа закликають взагалі заборонити водіям, що нещодавно здобули права, керувати автомобілями вночі (доречі, колись такий пункт Правил дорожнього руху для водіїв, чий стаж менше 2 років, діяв в Україні). Вчені вважають, що в одній тільки Британії це врятує сотні життів і позбавить тисячі людей від тяжких травм. За оцінками фахівців, 20% всіх ДТП в країні відбуваються з вини водіїв, що заснули за кермом. Кожен третій автолюбитель зізнався, що коли-небудь дрімав просто за кермом.

Крім заборони на водіння в нічний час для новачків, експерти також закликають ввести двогодинний ліміт на керування автомобілем без перерви в нічний час. Правда, поки не зовсім ясно, яким саме чином поліцейські зможуть перевірити, скільки часу знаходиться людина за кермом (хоча всі автобуси і вантажні автомобілі, що здійснюють міжміські та міжнародні перевезення, обладнуються тахографами, показання яких перевіряється дорожніми патрулями). Можливо, в майбутньому вчені зможуть розробити спеціальні тести, що визначають ступінь концентрації уваги.

А поки фахівці знову радять водіям: якщо ви почали відчувати втому, якщо ви відчуваєте, що вас хилить в сон, негайно зупиніть машину де-небудь у безпечному місці і поспіть хоча б 10-15 хвилин. Короткий сон надасть освіжаючий вплив на мозок.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.