Макіївські терористи продемонстрували українцям дієздатність влади, а не особистий зиск?

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 21.01.2011 10:40 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12879

Макіївським терористам назбирали викуп у 4,2 млн євро, але вони не прийшли за грошима в обумовлене місце.

За інформацією видання "Коммерсант-Украина", необхідна сума була доставлена в Макіївку спецрейсом з Києва, проте передачі не відбулося - терористи просто не явилися за викупом в ними ж встановлене місце в одному зі спальних районів міста.

Раніше зловмисники в листі з вимогами вказували, що виступають "проти нинішньої влади, яка їм нічого не дала". Проте джерело, знайоме з ходом розслідування, повідомило, що слідство поки не вбачає в тому, що стався, політичного підтексту. "Це перший випадок, коли ми зіткнулися з практикою того, що гроші міняють на вибухи", - зазначило джерело.

В листі терористи детально описали процедуру передачі грошей. Вони зажадали 4,2 млн євро купюрами по 500 євро (8400 купюр). У сумці з грошима не повинно бути "жучків" або інших спецзасобів, за допомогою яких можна відстежити їх подальше пересування. Якщо ж необхідна сума не буде надана, терористи погрожували влаштувати ще п'ять вибухів в "місцях великого скупчення людей". Ранкові вибухи вони назвали попередженням і демонстрацією серйозності своїх намірів.

Представники місцевої влади і правоохоронних органів сприйняли погрозу серйозно і почали збір коштів.

Як зазначило видання, купюри номіналом 500 євро є найбільш непопулярними в Європі, і ними майже неможливо розплатитися в торгових точках, а у Великобританії навіть введена заборона на продаж цих банкнотів в обмінних пунктах, оскільки їх часто підробляють. Так, за даними Європейського центрального банку, в 2009 році було вилучено майже 450 тисяч фальшивих банкнотів цього номіналу.

Водночас, обіцяних вибухів о 17:00 не сталося, а серед журналістів почала поширюватися інформація, що влада заплатила терористам необхідну суму. Проте це спростував глава СБУ Валерій Хорошковський, який заявив, що гроші вимагачі не отримали.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.