“Реформа” від однопартійців проФФесора. “Могилянку” хочуть понизити до коледжу

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 21.01.2011 16:20 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12885

Норма нового законопроекту “Про вищу освіту”, що визначає статус вузів виключно за кількістю студентів, може позбавити Києво-Могилянську академію статусу університету.

Про це на прес-конференції 20 січня заявив представник студентської колегії НаУКМА Єгор Стадний.

Проблема в тому, що згідно з законопроектом "класичний" університет буде вважатися таким, якщо на його денному відділенні навчається не менше 10 тисяч студентів, а "профільним" зможе називатися той вуз, який налічує не менше 6 тисяч студентів. У Києво-Могилянці їх майже в два рази менше.

"Кількісно-профільний підхід в законопроекті, зареєстрованому Єфремовим, Луцьким і компанією, суперечить здоровому глузду. Адже з цієї класифікації Могилянка не може називатися академією, а відноситься до категорії коледжів. Це не вкладається в голові жодної людини, яка знає, що таке Києво-Могилянська академія", - відзначив Стадний.

Також він побоюється, що згідно із статусом вищого навчального закладу може скоротитися і його фінансування.

У зв'язку з цим студентська колегія НаУКМА збирається підтримати акцію протесту "проти подальшої комерціалізації вищої освіти і тотальної корупції в системі", заплановану на 31 січня.

Крім того, вихованці Києво-Могилянської академії збираються вимагати від чиновників припинити тиск на університет та затвердити його Статут, в якому прописані докторська школа і PhD-програми (докторські програми західного зразка), вільне відвідування лекцій, право вузу самостійно складати штатний розклад і багато іншого. Також в академії виступають за повернення вузам автономії.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.