Сьогодні - День Соборності України

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 22.01.2011 06:40 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12888

22 січня 1919 року Українська народна республіка та Західноукраїнська народна республіка об’єднались в одну соборну державу - Україна. Ця подія ввійшла в історію як Акт Злуки. 22 січня - День Соборності України.

22 січня - День Соборності України

Це свято відзначається щороку в день проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки й Західно-Української Народної Республіки, що відбулося в 1919 році.

Державним святом День Соборності України було встановлено Указом Президента від 21 січня 1999 року.

Урочистий Акт Злуки Захiдно-Української Народної Республiки та Української Народної Республiки в єдину соборну Українську державу проголосила директорiя УНР 22 сiчня 1919 року на Софiйському майданi в Києвi.

Захiдно-Українську Народну Республiку було проголошено 1 листопада 1918 року масовим виступом української iнтелiгенцiї та військових на теренах Австро-Угорської iмперiї в Галичинi. Столицею ЗУНР спочатку був Львiв, потiм Тернопiль, а з сiчня 1919 року - Станiслав (нині - Івано-Франківськ).

Українці, завжди пам'ятаймо що ми один народ, одна нація, не зважаючи на будь-які потуги нашої влади нас роз'єднати!

22 січня об 11:00 утворімо в кожному місті живий ланцюг, щоб продемонструвати єдність українців!



Влада проти мітингів опозиції у День Соборності

Опозиційні партії звинувачують владу у перешкоджанні проведенню мирних акцій 22 січня – в День Соборності. Влада попереджає про провокації, зазначає Українська служба Бі-бі-сі.

Напередодні МВС Анатолій Могильов погрозив, що в ході святкування може бути кровопролиття.

Такі заяви викликали різко негативну реакцію опозиції. Віце-спікер парламенту Микола Томенко порекомендував пану Могильову з такими погрозами, якщо є факти, йти до Генерального прокурора.

У свою чергу, опозиція вважає, що саме влада може стати джерелом провокацій.

Між тим дніпропетровська міліція заявила, що вона не рекомендує жителям регіону їхати до столиці на святкування, теж стверджуючи, що в Києві може статися кровопролиття, і дніпропетровців, мовляв, хочуть використати, як “гарматне” м’ясо.

Керівник дніпропетровської міліції Віктор Бабенко попередив, що всі, хто поїде до столиці, буде зафіксований і задокументований, і їм, за його словами, буде дана оцінка у випадку якихось подій.

Пан Бабенко попередив, що відповідальність, як адміністративну, так і кримінальну, понесуть організатори поїздок до Києва.

Півтисячі полтавчан – членів партії Батьківщина – ідуть до столиці на святкування Дня Соборності. Вони попередили, що з їх боку ніяких провокацій не буде.

“Якщо будуть провокації з боку інших людей і сил, то нехай міліція нас захищає” - сказав один з лідерів обласної "Батьківщини" Дмитро Христов.

Координатор Комітету захисту України Михайло Ратушний напередодні заявив, що в його розпорядженні є циркуляр МВС, в якому ДАЇ дається вказівка не впускати до Києва автобуси з мітингуючими, посилаючись на їх несправність. Хоча МВС заперечує цей факт, інтернета-спільнота в соціальній мережі Facebook наводить численні факти перешкоджанню руху в напрямку до Києва не тільки автобусам з мітингуючими, а й маршрутному транспорту.

Закарпатська обласна організація Української народної партії заявила, що міська влада Ужгорода заборонила цій політичній силі проводити святковий мітинг 22 січня біля пам’ятника Шевченку і сказала, що влада погрожує застосувати силу.

Представники влади твердять, що вони лише рекомендували патріотичним силам провести мітинг в іншому місці.

В самому Києві мітинги пройдуть на Софійському майдані, в якому візьмуть участь 5 політичних сил, і на Контрактовій площі на Подолі.

Тротуарна частина мосту Патона стане місцем проведення акції об’єднання "Спас", яка буде символізувати возз’єднання правобережної і лівобережної України (акція відбудеться об 11-00 - див. запрошення).

УНП пронесе центром Києва найбільший прапор України.

Партія регіонів покладе квіти до пам’ятників Шевченкові і Грушевському.

Архієпископ Гузар пояснив, чому УГКЦ не святкує День Соборності

Архієпископ Києво-Галицький Української греко-католицької церкви Любомир Гузар пояснив відсутність офіційних представників Української греко-католицької церкви на урочистостях з нагоди Соборності України у Києві.

Про це йдеться у повідомленні Департаменту інформації УГКЦ, та відеозверненні Блаженнішого Любомира.

"Слово «соборність» означає «єдність». Чи можна святкувати соборність, якщо ми не є об’єднані?” – зазначає Л.Гузар.

Він вважає, що кращим вчинком у такій ситуації буде звернення кожного українця до Господа із молитвою про єдність.

“Ідеальним було б, якби усі ми - від найстаршого до найменшого - разом, в одному місці, зібралися і заспівали український гімн або, принаймні, вигукнули: «Слава Україні!» Але чи було б це щирою маніфестацією об’єднаної України, якщо ми роз’єднані, якщо наші серця не б’ються в один такт”, – сказав Архієпископ.



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.