Чотири чашки кави на день захистять від діабету

Автор/джерело -  © Газета.ua



Дата публiкацiї - 24.01.2011 11:22 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12891

Численні дослідження показали, що кава володіє захисним ефектом від цукрового діабету 2-го типу, що є найбільш поширеною формою цієї хвороби, проте причину цього вченим встановити поки не вдавалося.

Тепер дослідники Каліфорнійського Університету в Лос-Анджелесі виявили можливий молекулярний механізм у захисних властивостях кави.

Як встановили вчені, звіт про роботу яких опублікований в останньому номері журналу Diabetes, споживання кави збільшує плазмові рівні білка під назвою глобулін (SHBG), що регулює біологічну діяльність статевих гормонів організму, тестостерону й естрогену, які, як вважалося довгий час, грають важливу роль в розвитку діабету типу 2.

У дослідженні взяли участь 359 здорових і та сама кількість хворих на діабет жінок. Виявилося, що жінки, які пили 4 чашки кави з кофеїном щодня, мали значно більш високі рівні SHBG, ніж ті, які не пили кави, і були на 56% менше схильні до розвитку діабету, ніж останні.

Як писала раніше Gazeta.ua, вчені з Гарвардського університету встановили, що часте вживання картоплі підвищує ризик розвитку цукрового діабету 2-го типу у жінок. У дослідженні, яке тривало протягом 20 років, брало участь 84555 американок.

Вчені підрахували, що у жінок, які вживали картоплю найчастіше, ризик розвитку цукрового діабету 2-го типу протягом 20 років зростав на 14% порівняно з тими, хто вживав картоплю рідко.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.