СБУ виключила шахтарів з кандидатів у макіївскі тероритсти

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 24.01.2011 12:18 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12893

Служба безпеки практично відкинула версію, ніби вибухи в Макіївці могли здійснити незадоволені затримками по зарплаті шахтарі.

"Кілька років тому по зарплаті були серйозніші заборгованості - шахтарі мітингували, намети ставили, але підривати ніхто не додумався", - розповіло джерело в СБУ "Газеті по-київські".

У СБУ вважають, що хоча в Макіївці складна криміногенна обстановка і вибухівку дістати легко, проте робітники навряд чи на це підуть. На їхню думку, гірники радше застосували би щось на кшталт самоспалення перед мерією. "Це більше нагадує роботу якихось психів - причому досить незграбну", - описує видання висновки СБУ.

З цим твердженням не згоден експерт Володимир Захматов, доктор технічних наук, який розслідував вибух у житловому будинку в Євпаторії в 2008 році.

"Не згоден, що вибухи організували дилетанти. Вважаю, це чітко спланована акція, спрямована на дестабілізацію обстановки не тільки в регіоні, але і в країні", - розповів Захматов.

"Я думаю, що вибухівки було більше, ніж 200 г - від такої кількості навіть найсильнішої вибухової речовини вікна до п'ятого поверху не розіб'є. Що стосується типу вибухівки - швидше за все, або тротил, або гексоген. Зараз у нас такий бардак в країні, що запросто можуть списати з військових складів бойову вибухівку і направити на підривні роботи в шахти. А там вже і поготів ніхто її не охороняє. Взагалі вся Україна насичена вибухівкою - згадайте, не так давно був випадок у Керчі, коли в звичайному гаражі знайшли 150 кг бойової вибухівки", - звернув увагу експерт.

Як повідомлялося раніше, у Макіївці рано вранці 20 січня сталися два вибухи: перший - в центрі міста в районі адмінбудинку ДП "Макіїввугілля", другий - в районі торгового центру "Голден Плаза". Жертв і постраждалих немає.

Зловмисники нібито вимагали 4,2 мільйони євро. Вони також погрожували новими вибухами, яких, однак так і не сталося. Правоохоронці порушили кримінальну справу за статтею "тероризм".

У вихідні правоохоронці оприлюднили фотороботи підозрюваних, однак з них зрозуміло одне: за цими даними встановити особи зловмисників практично неможливо.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.