Агітки і життя. Імітація боротьби з корупцією: влада традиційно піариться на попередниках і номенклатурній дрібноті, не більше

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 25.01.2011 11:00 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12908

Правоохоронці затримали колишнього спікера кримського парламенту, депутата верховної ради Криму від фракції Партії регіонів Анатолія Гриценка.

Його звинувачують у незаконних оборудках із землею. В Адміністрації Президента заявляють, що правоохоронці порушили кримінальні справи проти 360 представників чинної влади. Натомість експерти зазначають, що чинній владі не вдається створити собі антикорупційний імідж.

Арешт екс-спікера парламенту півострова місцеві оглядачі пов’язують із конфліктом між ним та головою уряду автономії Василем Джарти, протистоянням місцевої та «донецької» команд.

Що ж до звинувачень у земельних оборудках, то йдеться про 2001–2005 роки, коли кримський екс-спікер очолював Ленінську райдержадміністрацію. Обраний за списком Партії регіонів, Анатолій Гриценко є одним із керівників місцевого осередку регіоналів.

За словами голови Адміністрації Президента Сергія Льовочкіна, правоохоронні органи висунули обвинувачення в корупції проти 360 чиновників чинної влади.

Серед викритих корупціонерів високопосадовців обмаль

Інформацію про сотні порушених кримінальних справ керівництво Адміністрації Президента оприлюднило у відповідь на звинувачення в політичних переслідуваннях представників попередньої влади. Заступник голови президентської Адміністрації Ганна Герман зазначила, що чинні корупціонери, на відміну від представників попередньої влади, не заявляють про політичні переслідування.

Речник Генпрокуратури Юрій Бойченко підтверджує оприлюднену представниками влади статистику. За його словами, йдеться про держслужбовців різного рівня, «не тільки представники вищого ешелону». «Серед них Богдан Преснер, у чинному уряді заступник міністра охорони навколишнього середовища, потім голова Держкомцін Тетяна Рудь, також представник цього керівництва», – зазначає речник.

За його словами, «боротьба з корупцією у нас завжди тривала, ніколи не зупинялася». «Інша справа, що тепер вона активізувалася і взята на особистий контроль Президентом і генеральним прокурором», – стверджує Юрій Бойченко.

Екс-міністр Толстоухов: кожен у житті «хоч трішки, але злодій»

Натомість керівник політико-правових програм центру імені Разумкова Юрій Якименко зазначає, що і попередня влада, звітуючи про боротьбу з корупцією, оприлюднювала схожу інформацію про порушені проти чиновників кримінальні справи. «Цифри приблизно співмірні», – вважає експерт.

Проте і тоді, і тепер ідеться про держслужбовців нижчої ланки. Тож громадська думка не сприймає чинну владу як антикорупційну.

Варто також зазначити, що в самій Партії регіонів висловлюють про корупцію доволі різні думки. Так, голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов в одному з інтерв’ю зазначив, що він із розумінням ставився до тих, хто крав десять відсотків, тоді як дев’яносто відсотків працювали на державу. А колишній міністр Кабінету Міністрів Анатолій Толстоухов написав вірша, де каже, що кожен у цьому житті «хоч трішки, але злодій».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.