Королевська вважає, що саме уряд проФФесіоналів відповідає за зростання споживчих цін

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 25.01.2011 15:33 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12915

Зростання цін на продукти харчування в Україні пов’язане з нездатністю уряду проводити ефективну політику товарних інтервенцій на внутрішньому ринку та стимулювати вітчизняного виробника.

Про це заявила голова Комітету з питань промислової та регуляторної політики та підприємництва, народний депутат фракції «БЮТ-Батьківщина» Наталія Королевська, повідомила прес-служба партії.

На думку народного депутата, вплив світового росту цін на харчові товари в Україні мінімальний, оскільки більшість продуктів харчування наша країна виробляє самостійно.

Замість того, щоб регулювати ринок товарними інтервенціями та розвитком інфраструктури для збереження перехідних запасів та оптової торгівлі, уряд намагається тиснути на ринок, наголошує Королевська.

Депутат також звернула увагу, що з нового року різко виросли ціни саме на продукти харчування, які не залежать від імпорту. Так на 30% зросли ціни на гречку, почалось зростання цін на рослинне масло та м’ясомолочну продукцію.

«На мій погляд, першочергове завдання уряду – стимулювання вітчизняного виробника шляхом проведення крупних держзакупівель за цінами, що дозволять аграріям нарощувати обсяги виробництва. Це дозволить державі брати участь у товарних інтервенціях та стимулювати виробників. В іншому випадку у 2011 році продовольчі товари стануть причиною нового росту цін та подальшого зростання зубожіння населення”, - сказала голова Комітету.

Королевська нагадує, що продукти харчування залишаються найбільшою статтею видатків для більшості громадян країни. Лише у 2010 році зростання цін на продукти харчування, за даними офіційної статистики, перевищило 10%. Насправді ж ціни на деякі продукти виросли біль ніж удвічі.

«Переконана, що стримування зростання цін на продукти харчування у річному еквіваленті на рівні не більше 3-4% - стратегічне завдання уряду. Це гарантія благополуччя населення і запобігання росту злиднів у країні. В іншому разі Україну чекає зростання залежності від імпорту продуктів харчування та відповідне зростання цінових ризиків. Це означає, що наші громадяни стануть ще біднішими, а продукти харчування перейдуть з категорії товарів щоденного вжитку до категорії «предмети розкошу», - стверджує народний депутат.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.