Поляки збудують меморіал пам’яті жертв репресій під Києвом

Автор/джерело -  © Газета.ua



Дата публiкацiї - 26.01.2011 15:24 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12927

У цьому році за ініціативою Польщі в Биківнянському лісі під Києвом, де 1940 року були розстріляні НКВС тисячі польських офіцерів, розпочнеться будівництво цвинтаря і меморіалу.

"Споруда меморіалу в Биківні є нашим головним завданням на 2011-2012 роки", - повідомив у інтерв'ю Польському агентству преси секретар Ради по захисту пам'яті місць боротьби і мучеництва Анджей Кшиштоф Кунерт.

"Вже в квітні розпочнеться робота археологічної групи на чолі з професором Анджеєм Колі. Їх завданням стане допомога в пошуку місць поховань поляків, убитих НКВС у 1940 році" - сказав Кунерт.

За його словами, робота археологів триватиме до червня. У серпні або вересні 2011 року буде проведений конкурс проектів меморіалу. Відкриття меморіалу в Биківні заплановано на травень 2012 року.

У Биківнянському лісі під Києвом у 1930-ті роки чекісти розстріляли десятки тисяч (історики називають цифру в 100-120 тисяч) неугодних сталінському режиму людей. Пізніше - у 1940 році здійснено розстріл близько 3,5 тисяч польських офіцерів. Такі ж масові вбивства поляків були скоєні в Катинському лісі, харківських П'ятихатках і селі Мідне (Росія). Загальна кількість розстріляних НКВС у 1940 році поляків, за даними досліджень, склала більше 22 тисяч осіб.

Тема про будівництво меморіалу в Биківні стала актуальною після зустрічі президента Польщі Броніслава Комаровського з прем'єр-міністром України Миколи Азарова в Харкові у вересні 2010 року. Азаров сказав тоді, що "весь український народ поділяє біль польського народу", нагадують польські журналісти.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.