Українці вважають роботу Президента й уряду незадовільною

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 26.01.2011 17:27 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12930

Майже через рік після приходу до влади президента України Януковича та прем’єр-міністра Азарова більшість українців негативно оцінюють їхні досягнення у розв’язанні нагальних проблем країни.

Близько половини опитаних українців негативно ставляться до намагань президента Віктора Януковича та прем’єра Миколи Азарова вирішити найважливіші проблеми в Україні. Про це свідчать результати репрезентативного опитування, проведеного у грудні 2010 року дослідницьким інститутом ІFAK Ukraіne на замовлення Української редакції Deutsche Welle.

Погані оцінки економічній політиці

Найважливішими проблемами країни самі українці вважають економічні проблеми (79 відсотків), на другому місті – корупція (55 відсотків), далі – свавілля чиновників та міліції (34 відсотки). Респонденти могли обирати кілька варіантів відповіді.

По усіх трьох пунктах президент Янукович отримав найгірші оцінки. Лише 10 відсотків опитаних оцінюють його успіхи у розв’язанні перелічених вище проблем як «в цілому добрі». Найгіршим є показник Януковича в боротьбі зі свавіллям чиновників та міліції – 50 відсотків опитаних вважають його роботу в цьому напрямку «в цілому поганою». Активність Януковича, спрямовану на розв’язання економічних проблем, 48 відсотків українців оцінили як незадовільну. Теж саме 46 відсотків опитаних стверджують про боротьбу Януковича з корупцією.

Як і Янукович, не може похвалитися відмінними показниками прем’єр-міністр України Азаров: найгірше оцінили його досягнення у боротьбі зі свавіллям чиновників та міліції (негативно – 51 відсоток; позитивно – 8 відсотків), у розв’язанні економічних проблем (негативно – 50 відсотків; позитивно – 9 відсотків), а також у боротьбі з корупцією (негативно – 47 відсотків; позитивно – 7 відсотків).

Підтримка у питаннях зовнішньої політики та боротьби з тероризмом

Позитивні відгуки президент Янукович отримав за покращення доти напружених відносин з іншими країнами. 37 відсотків опитаних вважають зовнішню політику президента «в цілому доброю», 16 відсотків - «в цілому поганою». Позитивні відповіді переважають на запитання щодо боротьби президента з тероризмом в Україні («в цілому добре» - 38 відсотків; «в цілому погано» - 17 відсотків).

Азаров у цьому питанні досягнув найкращих для себе показників – 31 відсоток позитивних відповідей. Лише кожен п’ятий українець (19 відсотків) оцінив його успіхи в боротьбі з тероризмом як «в цілому погані». Щодо зусиль, спрямованих на покращення відносин з іншими країнами, то тут Азаров відстає від Януковича («в цілому добре» - 26 відсотків; «в цілому погано» - 23 відсотки). До речі, кращі показники президент має й по інших пунктах.

Попри те, що в Україні зростає занепокоєння погіршенням ситуації зі свободами слова й преси, 28 відсотків опитаних ставлять Януковичу добру оцінку. Водночас 20 відсотків незадоволені його роботою в цьому напрямку. 52 відсотки респондентів не захотіли чи не змогли дати чітку відповідь на це запитання.

У той час як Янукович отримав переважно позитивні оцінки за покращення відносин з іншими країнами, боротьбу з тероризмом та відстоювання свободи слова, на решту запитань опитані дали переважно негативні відповіді. Так, лише 15 відсотків респондентів вважають зусилля, яких докладає президент у боротьбі з недотриманням прав людини, достатніми, 34 відсотки натомість незадоволені його роботою в цьому напрямку. Так само 15 відсотків опитаних позитивно оцінюють його успіхи в розвитку демократії в Україні, 29 відсотків натомість дають негативну оцінку. Щодо боротьби зі злочинністю, то лише 13 відсотків українців оцінили роботу президента як «в цілому добру», незадовільною її вважають 38 відсотків опитаних.

Методика опитування

Опитування проводилося в Україні з 3 по 13 грудня 2010 року методами репрезентативної вибірки. В опитуванні взяла участь одна тисяча осіб з 35 населених пунктів України. Сукупність опитаних відповідає структурі дорослого населення України.



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.