Науковці знайшли ген, який сприяє поширенню ракових клітин

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 26.01.2011 22:09 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12935

Група британських вчених з Університету Східної Англії виявили ген, що відповідає за розповсюдження ракових клітин в організмі. Блокування цього гена може виявитися універсальними ліками від злоякісних пухлин, у тому числі на пізніх стадіях захворювання.

Науковці дійшли до висновку, що фермент Е3 з сімейства убіквітин-лігаз, який кодується геном WWP2, приєднує пептид убіквітин до білків-мішеней. Ця реакція може призвести до розпаду білка-мішені, якщо убіквітинів приєдналося кілька (поліубіквитінізація) або зміни його функцій, якщо приєднаний єдиний убіквітин (моноубіквітинізація), повідомляє NEWSru.ua з посиланням на "МедНовості".

Фермент Е3 забезпечує розпад сигнальних білків з сімейства SMAD, які пригнічують поширення та метастазування ракових клітин в організмі. Було показано, що ген WWP2, який присутній у будь-якої людини, активний саме при розвитку злоякісних пухлин.

Таким чином, блокування WWP2 підвищує рівень білків SMAD і, отже, зупиняє ріст і метастазування новоутворень, що було підтверджено в лабораторному експерименті британських дослідників.

На думку керівника роботи Ендрю Чантрі, блокуючі WWP2 ліки, які можуть бути розроблені у найближче десятиліття, будуть ефективно гасити агресивне поширення ракових клітин незалежно від виду пухлини. Чантрі відзначив, що необхідно створити препарати, що легко проникають у клітини новоутворень і міцно зв'язуються з потрібним геном, однак він не бачить в цьому завданні нічого неможливого.

Схема реакції поліубіквітінізаціі. Червоним кольором позначено фермент E3. Ілюстрація з сайту wikipedia.org

Теоретично, такі протипухлинні ліки виявляться універсальними та ефективними навіть на пізніх стадіях захворювання, коли з'явилися метастази.

Раніше група американських дослідників повідомила, що їй вдалося розробити препарат, що запобігає розвитку раку грудей. Імунологи провели випробування на мишах і планують випробувати вакцину на людях.

Новий препарат взаємодіє з протеїном, присутнім у більшості ракових пухлин грудей. "Ми сподіваємося, що в майбутньому ця вакцина стане настільки ж поширеним і ефективним засобом, як щеплення від дитячих хвороб", - заявив Вінсент Туохі з інституту Clevelend Lerner Research у Клівленді.

Складність розробки антиракової вакцини полягає в тому, що якщо віруси є чужорідними для людини організмами і викликають у відповідь реакцію імунної системи, то ракові клітини – ні.

Рак - це неконтрольований ріст власних клітин організму. Тому щеплення від раку, по суті, є щепленням проти організму реципієнта і може призвести до руйнування здорових тканин.

Незадовго до цього науковці в США синтезували молекулу під назвою макрокетон (macroketone), здатну зупиняти поширення пухлинних клітин і виникнення метастаз. За їхніми словами, це відкриває новий, вельми перспективний напрям у боротьбі з раковими захворюваннями.

Дослідження вела група фахівців на чолі з доктором Хуан Сіньюнем на базі медичного коледжу Уейлл-Корнелл в Нью-Йорку і Брукхейвенської національної ядерної лабораторії США. Початковим матеріалом для них слугував так званий міграстатін, що виділяється бактеріями-актиноміцетами і має слабо виражену здатність перешкоджати міграції пухлинних клітин.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.