Справа Гонгадзе. Вдова Кравченка каже, що Пукач бреше

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 27.01.2011 13:14 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12944

Вдова екс-міністра внутрішніх справ України Юрія Кравченка Тетяна переконана, що її чоловік не причетний до вбивства журналіста Георгія Ґонґадзе.

Про це вона заявила в інтерв'ю газеті Сєгодня.

"Мені особисто відома тільки якась частина правди: я переконана, і готова довести, що мій чоловік Юрій Кравченко не причетний до вбивства журналіста", - сказала вона.

Тетяна Кравченко не виключає, що її чоловік міг мати у своєму розпорядженні документи, які мав намір пред'явити в той фатальний березневий день 2005 журналістам і слідчому прокуратури.

"Мій покійний чоловік був природженим аналітиком; як міністр МВС він володів величезним масивом офіційної та оперативної інформації. І цілком природно припустити, що він міг за особистою ініціативою вести незалежну роботу, досліджуючи причини і рушійні сили найрезонанснішої справи в історії незалежної України", - вважає вона.

Тетяна Кравченко також зазначила, що впевнена і може довести, що багато чого, сказане колишнім генералом МВС Олексієм Пукачем, є "відвертою брехнею".

Наприклад, зазначила вона, Пукач стверджує, що отримав "злочинний наказ" вбити Ґонґадзе від Кравченка в його службовому кабінеті 13 і 14 вересня 2000 року.

За словами вдови, вона провела власне розслідування, чим займався її чоловік саме в ці дні. "Напевно, не тільки Пукачу буде цікаво дізнатися, що ні 13-го, ні 14-го вересня Юрій Кравченко взагалі не з'являвся у своєму службовому кабінеті. 13-го він з ранку був присутній на засіданні Кабміну. Воно тривало досить довго, у цей день уряд розглядав понад 60 питань, це легко перевірити, піднявши стенограму або просто заглянувши в підшивку газети Урядовий кур `єр. О 18 годині міністр МВС разом з головою СБУ Радченком вже перебували в Бориспільському аеропорту, де зустрічали президента Леоніда Кучму, який повертався з Дніпропетровська. З аеродрому Юрій Кравченко і президент поїхали в Залісся, де залишилися ночувати; Леонід Данилович, очевидно, може це підтвердити. Ранок наступного дня, 14 вересня, вони зустріли в Заліссі, а потім вирушили до Борисполя - Кучма о 14:45 вилітав на саміт Україна- ЄС до Парижу. Це, зрозуміло, також легко перевірити, Президента проводжали численні офіційні особи. З аеродрому Кравченко вирушив до Києва, але не в свій службовий кабінет, а в поліклініку МВС: після всіх цих зустрічей-проводів він не дуже добре себе почував. У поліклініці Юрію Федоровичу поставили крапельницю. До складу медпрепарату входило снодійне, міністр заснув, а коли прокинувся, відразу поїхав додому ", - повідомила Тетяна Кравченко.

На її думку, Кравченко став такою ж жертвою масштабної операції спецслужб, як і Ґонґадзе.

Відповідаючи на запитання, чи допускає вона, що "Юрій Федорович міг віддати наказ в силу службового обов'язку? Адже він був безмежно відданий президенту Леоніду Кучмі, якого, за версією деяких ЗМІ, разом з Володимиром Литвином пропонують вважати замовниками розправи над Ґонґадзе?", вдова екс-міністра відповіла: "Про Литвина говорити не буду. Хоча, як мені здається, об'єктивне і незалежне розслідування могло б проявити його роль у цій справі в досить несподіваному для багатьох ракурсі. Що стосується Леоніда Даниловича, то я не вірю у його причетність до злочинного замовлення ".

Нагадаємо, досудовим слідством встановлено, що в ніч на 17 вересня 2000 Пукач, діючи за вказівкою тодішнього міністра внутрішніх справ Кравченка та інших посадових осіб, вчинив умисне вбивство Ґонґадзе за попередньою змовою групою осіб, у зв'язку з виконанням потерпілим громадських і журналістських обов'язків.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.