Чиновники КМДА заплуталися у власних агітках про пеню

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 27.01.2011 17:25 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12951

Жителі Києва будуть сплачуватимуть пеню при невчасній сплаті за надані комунальні послуги.

Про це повідомив перший заступник голови КМДА Олександр Мазурчак, роз'яснюючи розповсюджену у ЗМІ інформацію про те, що кияни не сплачуватимуть пені.

Він підкреслив, що рішення про стягнення пені ввела держава.

"Говорять, що я сказав, що її взагалі не буде. А я сказав про те, що пеня буде діяти гірше, ніж ефективний механізм знижок. Ми вважаємо, що пеню не потрібно буде застосовувати, бо механізм, який застосовуємо ми (дворівневі тарифи – ред.), ефективніший. Пеня по закону нараховується – 0,01% за день прострочення. Виходить, за місяць прострочки – менше 1%", - сказав Мазурчак, підкресливши, що минулого разу журналісти його неправильно зрозуміли.

В той же час, начальник Головного управління КМДА з цінової політики Василь Яструбинський сказав, що поки нема відповідної постанови Кабінету міністрів про нарахування пені, про неї мова не може йти.

Як повідомлялося раніше, 17 грудня минулого року Верховна рада ухвалила Закон "Про внесення зміни до статті 2 Закону України "Про тимчасову заборону стягнення з громадян України пені за невчасне внесення плати за житлово-комунальні послуги", що передбачає з 1 січня 2011 року нарахування пені населенню за невчасну оплату ЖКП.

21 грудня Президент Віктор Янукович підписав цей закон.

Пізніше, 5 січня, Мазурчак заявив: "Пеня по квартплаті не буде нараховуватись. Ми вважаємо, що механізм, який ми даємо по стимулюванню (киян вчасно оплачувати отримані комунальні послуги) – він має спрацювати краще, ніж штрафні санкції".

Він навів приклад Комсомольська, жителям якого свого часу були запроваджені знижки на житлово-комунальні послуги в разі їх вчасної оплати, і вже п'ять років у місті успішно діє така система.

"Він показав, що більше 80% мешканців користувались цим механізмом", - зазначив Мазурчак.

За його словами, столична влада не давала ЖЕКам жодних вказівок нараховувати пеню за невчасне внесення оплати за комунальні послуги.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.