Науковці розгадали таємницю акул-людожерів?

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 27.01.2011 21:29 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12953

Учені розгадали механізм, завдяки якому акули виявляють своїх жертв. Виявляється, хижаки не реагують ані на сплески води, ані не звуки, які видають плавці, - вони просто вловлюють запах потенційної жертви.

З'ясувати, яким чином може вловлювати запахи ніс морського хижака, було головною метою багаторічної роботи російського дослідника, професора НДІ морфології людини Сергія Савельєва.

Для початку він відправився в Перу, і в Тихому океані на його прохання місцеві мешканці відловили кілька хижачок. Савельєв вивчав їхній мозок, будову черепу і дійшов висновку, що вони здатні захоплювати бульбашки повітря з поверхні води.

Потім, уже після повернення до Росії, команда дослідників інституту провела експеримент у Москві. Вони зімітували плавання акули-вбивці. Для цього в довгу аерогідродинамічну трубу (довгий канал з водою) вони завантажили акулячу голову і почали проганяти воду, а над водою - потоки повітря.

Таким чином було відтворено рух довгокрилої акули з властивою їй швидкістю. Вчені дійшли висновку, що ніздрі акули влаштовані таким чином: коли вона пливе і піднімає кінчик морди над водою, то захоплює бульбашки повітря, які потім затримуються і відкладаються в спеціальні камери у носі.

Таким чином, навіть на великій глибині запах не випаровується, а ретельно аналізується хижачкою за допомогою спеціальних нюхових клітин. Якщо запах їй подобається, вона прискорюється у напрямку до його джерела - і може напасти, як, наприклад, наприкінці минулого року сталося на єгипетському курорті на Червоному морі.

Нагадаємо, на початку грудня всі пляжі єгипетського курорту Шарм-ель-Шейх закрили і у воду не пускали навіть професійних дайверів після того, як акула-людожерка до смерті покусала німецьку туристку. Там же від зубів акули постраждали громадяни України та Росії.

Як прокоментував керівник дослідження Сергій Савельєв, пізніше, на його прохання, моряки провели в Тихому океані додатковий експеримент. Вони вивісили тухле м'ясо просто на судні (основною умовою було виключити потрапляння навіть маленьких його частинок у море). У результаті довгокрилі акули з величезною акваторії зібралися біля яхти вже через 10-15 хвилин.

Таким чином, резюмував учений, спеціальні пристосування, які, згідно з повідомленням, закупила єгипетська влада для відлякування акул особливими інфразвуковими хвилями, будуть абсолютно марними.

Треба відшукати запах, який відлякував би морських людожерів, а потім створити прилад, який би його поширював у прибережній зоні.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.