Більше двох тисяч патріотів пройшлися Львовом зі смолоскипами

Автор/джерело -  © Gazeta.ua



Дата публiкацiї - 30.01.2011 20:42 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12975

У суботу, 29 січня, львів’яни поминали пам’ять героїв Крут смолоскипним маршем.

Більше 2 тис. людей зібралися на площі Ринок о 19.30. Серед присутніх багато молоді, яка приховує обличчя лижними шапками. Дехто одягнув медичні маски. Чекають початку.

- Прийшов вшанувати крутянців. Ці юнаки в 13-14 років не побоялися смерті заради Батьківщини, - каже 28-річний Андрій Бень, член «Молодіжного націоналістичного конгресу». – Оскільки це вшанування їх світлої пам’яті, то жодного політичного підтексту тут не хотілось би.

На фонтан Нептуну вилазить юнак із мегафоном у руках. Закликає шикуватися в колону по 5 чоловік.

У початок колони стають кілька людей із закритими шапками обличчями. Наперед виносять плакат із написом «За мертвих! За живих! І ненароджених!». Коли люди вишикувалися, той самий юнак із мегафоном знову звертається до львів’ян:

- Зараз роздамо смолоскипи. Але вони платні, по 2 гривні за штуку. Вибачте нам. Ціна доволі символічна. Потрібно компенсувати затрати на матеріали.

З’являються люди з мішками смолоскипів. Більше тисячі демонстрантів розкуповують їх за 3 хвилини. Запалюють, викрикуючи - «Крути, Крути – вас не забути!». Потім колона протяжністю більше 1 км іде до пам’ятника Степану Бандері.

На вулицях викрикують кілька гасел. Найпопулярніші – «Героям Крут - слава, слава, слава!», «Бандера прийде - порядок наведе!», «Слава нації - смерть ворогам!». Біля пам’ятника Бандері шикуються в коло. У центр виходить депутат міської ради від партії «Свобода» Юрій Михальчишин, 28 років.

- Ми повинні схилити голови перед хлопцями, які здійснили цей подвиг. Їх внесок неоціненний, - викрикує він. – Але ми не повинні забувати й того, що робиться зараз. Адже завтра такі самі Крути можуть відбутися і у Львові. І що ми тоді повинні зробити?! Ми повинні не боятися, не піддаватися владі, а чинити, як ці юнаки. Нас називають хохлами. Але знаєте, як ми повинні їм відповідати?! Що ми – бандерівці! Ми маємо чинити супротив тим, хто бажає нам зла. Наша влада геть зневажає народ, навіть не визнає своїх справжніх героїв. Але їх визнаємо ми! І ми повинні захищати свій вибір і свою Україну.

Депутат у запалі скидає із себе куртку. Під нею чорна футболка, на якій напис латиницею - «Бандерштат».

Кілька юнаків запалюють димові шашки, кидають їх у центр кола.

На завершення маршу усі співають гімн України.

29 січня. Смолоскипна ході на вшанування героїв Крут іде центром Львова



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.