Мистецтво на конвеєрі: світовий центр виробництва картин знаходиться в китайському селі

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 31.01.2011 07:38 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12976

У китайському селі Дафен поблизу міста Шенчжен щорічно виробляється 5 млн. картин - 50% світового ринку. Середня ціна виробу становить 40 доларів. Малюють їх 12 тисяч художників. Найбільш передові ятки в Дафені сьогодні впроваджують конвеєрне виробництво картин.

На території в 4 кв. км зосереджено близько 350 художніх фірм, в них працює 2 тисячі «головних художників» і 10 тисяч підмайстрів. У рік вони виробляють 5 млн. картин - це становить 50% світового ринку таких виробів. При цьому в США китайці змогли відвоювати вже 60% місцевого ринку - їхні картини продаються навіть в гіпермаркетах Walmart. А світові готелі і зовсім на 95% забезпечуються картинами з Дафена, пише Толковатєль.

Щороку чисельність «головних художників» збільшується в Дафен приблизно на 100 осіб, підмайстрів - на 400-500. У 1989 році на місці світового виробництва картин було болото.

Середня вартість картини, написаної олією, становить 40 доларів, хоча є картини і по 6-8 доларів. Дуже рідко їх ціна може досягати 60-80 доларів. Щорічний експорт картин з Дафена приносить 280 млн. доларів.

«Головні художники» можуть заробляти до 600-800 доларів на місяць, у підмайстрів існує відрядна оплата - 30-40 центів за 1 картину (їх заробіток - 100-300 доларів в місяць).

Найбільш передові ятки-ательє зараз вводять конвеєрний спосіб написання картин, коли кожен з митців і підмайстрів промальовує тільки якусь одну деталь. Це збільшує виробництво продукції на 30%.

Середня вартість картини, написаної олією, становить 40 доларів

У день при «старому методі» 1 «головний художник» і 4-5 підмайстрів, що допомагають йому виробляють 8-10 картин. Їхній робочий день становить 12 годин, а робочий тиждень - 6 днів.

Новим перспективним ринком фірми з Дафена вважають ринок ікон. Поки що їх виробництво складає всього 0,5% від загального виробництва картин (25 тисяч штук), проте в перспективі китайці сподіваються довести експортне виробництво ікон до 2-3 млн. штук.

Швидкий розвиток малювальних фабрик не залишився без уваги китайської влади. У 2004 році в Дафен відкрився офіс місцевої адміністрації, яка вирішила перетворити район в центр художньої індустрії Китаю. З цією метою в Дафені побудовані дороги, будинки, бібліотеки, електростанція і система водопостачання.

Адміністрація також інвестувала 100 млн. юанів в будівництво “Центру образотворчих мистецтв” і запросила кращих китайських художників для роботи в Дафен. Щоб просувати художню продукцію Дафена на найбільших міжнародних ярмарках організуються власні експозиції. За прибуткове змішування кітчу і бізнесу Міністерство культури КНР в 2004 присвоїло Дафену почесне звання “Зразок культурної індустрії”.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.