Учені створили дешеву заміну бензину

Автор/джерело -  © Газета.ua



Дата публiкацiї - 31.01.2011 12:11 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12984

Британська компанія Cella Energy створила новий вид палива, літр якого коштує 20 пенсів, тобто менше 2 гривень. Для його використання не потрібно міняти існуючі автомобільні двигуни.

Паливо є результатом нанотехнологічного процесу, відомого як "електропрядіння". Під впливом електрики з мікроволокон виходить тканеподібна структура. Діаметр мікроволокон - у 30 менше товщини людської волосини.

Ввихідним матеріалом є речовина, що містить водень і закріплює полімер. Спочатку фахівці Cella Energy використовували боран амонію, масова частка водню в якому становить 19,6%, і полістирол. Зменшивши вміст водню до 6%, вдалося знизити температуру реакції з 110-150 до 80˚ С. Однак процес був дуже дорогим для комерційного використання. Крім того, аміак, який виділяється, міг пошкодити паливний відсік.

Зараз дослідники експериментують з іншими схожими речовинами, які дають змогу отримати наддешеве паливо. Його можна буде заливати в паливні баки існуючих автомобілів. Однієї заправки вистачить на 500-650 км шляху. Перспективний водневий транспорт, як відомо, вимагає модифікованого двигуна внутрішнього згоряння або принципово іншого мотора - на паливних елементах.

Керівник компанії-розробника Стівен Воллера стверджує, що новий матеріал так само безпечний для навколишнього середовища, як згаданий водень. Ніяких викидів вуглекислого газу не буде. Наступного року Воллера розраховує почати спільні випробування з автовиробниками. В найближчі 3-5 років паливо, імовірно, буде доступне для споживачів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.