Україна для людей. Світло, вода та бензин подорожчали

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 1.02.2011 10:05 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=12994

Лютий розпочався в Україні з подорожчання електроенергії, комунальних послуг та автомобільного палива внаслідок збільшення Росією експортного мита на нафту. Економісти очікують далі подорожчання харчів і інших товарів.

З 1 лютого на 30% зросли тарифи на електроенергію для населення, яке споживає щомісяця понад 150 кіловат на годину. Також збільшені тарифи на водопостачання: у Києві на 11%, в інших містах - до 15%. У столиці, до того ж, майже на третину дорожчає централізоване опалення і гаряче водопостачання.

Загалом, за даними Національного форуму профспілок, у 2011 році середні витрати кожної української сім'ї на комунальні послуги зростуть на 1700 гривень. Очікується, що з 1 квітня на 50% зростуть ціни на газ, і ще більше тарифи на електроенергію.

Окрім подорожчання комунальних послуг, з 1 лютого Росія збільшує експортне мито на нафту від 317,5 до 346,6 долара за тонну. За оцінками експертів, всі видатки, пов'язані зі збільшення експортного мита та ціни нафти, в кінцевому рахунку знову будуть перекладені на споживачів і відіб'ються на цінах дизпалива й бензину.

Своєю чергою, це збільшить транспортні видатки на перевезення товарів та харчів. І неодмінно призведе до їхньої дорожнечі. Зазвичай подорожчання складає близько третини від суми зростання ціни палива.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.