На супутнику Сатурна знайшли вируючий океан

Автор/джерело -  © Газета.ua



Дата публiкацiї - 1.02.2011 12:04 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13000

На Енцеладі, супутнику Сатурна, є вируючий океан, в глибинах якого може розвиватися життя.

Це відкриття, зроблене в результаті аналізу даних, переданих космічного зонду NASA "Кассіні" (Cassini), пояснює, чому на поверхні Енцелада є гейзери, які пробиваються на поверхню через так звані "тигрові смуги" - глибокі борозни на поверхні супутника.

Ці "крижані фонтани" багато вчених вважали ознакою наявності під поверхнею Енцелада великого океану. Потім під льодом, що покриває Енцелад, виявили невеликі водойми з водою, температура якої становить близько 0° C.

Вже давно відомо, що струмені, які випускає гейзер, містять в собі вуглець, водень, кисень, азот і різні карбонати. Однак серед цих елементів не було солі - необхідного компоненту для великого океану.

Останній проліт "Кассіні" повз Енцелада в 2009 році дозволив виявити в складі води з гейзерів на супутнику Сатурна солі калію і натрію. Вони були знайдені не в складі гейзерної води, а в кристалах льоду, які потрапляють на поверхню разом з водою. Таким чином були отримані непрямі свідчення наявності океану під крижаною поверхнею супутника.

Тепер же були розшифровані дані температурних вимірювань, виконаних "Кассіні". Виявилося, що температура в тріщинах Енцелада становить -85 ° C, тоді як температура на його поверхні -201 ° C. Це привело вчених до висновку, що океан, що ховається в глибинах Енцелада, складається з теплої газованої води, яка весь час прагне прорватися назовні.

Нагадаємо, що своє ім'я Енцелад отримав на честь гіганта Енцелада, похованого, згідно з давньогрецькою міфологією, під вулканом Етна на середземноморському острові Сицилія. Воно виявилося пророчим, оскільки саме на цьому супутнику пізніше виявилася сильно розвинена вулканічна активність. Енцелад став четвертим небесним тілом після Землі, Іо і Тритона, на якому знайшли діючі вулкани.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.