Влада вчергове цинічно порушила Конституцію

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 1.02.2011 18:27 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13012

Верховна Рада України змінила Конституцію, призначивши наступні парламентські вибори на жовтень 2012 року, а вибори Президента – на березень 2015 року. Опозиція каже, що зміни ухвалені з порушенням Конституції.

Близько 25 депутатів, які проголосували за конституційні зміни були відсутні в парламенті, наголосив заступник голови опозиційної фракції БЮТ Сергій Соболєв. Його колега по фракції, голова підкомітету з питань виборчого законодавства Сергій Подгорний сказав Deutsche Welle, що схвалені зміни до Конституції будуть оскаржені.

Підставами для оскарження називають не лише порушення процедури голосування, а й суперечності в тексті Основного закону. Адже, за словами Подгорного, "внесені зміни передбачають вибори Президента останньої неділі березня 2015 року", тоді, як п'ятирічний термін його повноважень, як сказав депутат, спливає раніше.

Цинічні порушення

"Влада цинічно порушила Конституцію і закон і поставила під сумнів саме право народу обирати собі владу", – сказав Deutsche Welle президент Аналітичного центру "відкрита політика" Ігор Жданов. Разом з тим, він скептично оцінив можливість справедливого вердикту Конституційного суду. На думку експерта, цей орган був сформований з відданих нинішній владі людей. А раніше Суд вже схвалив проголосований Верховною Радою проект конституційних змін і тепер може просто відмовитися розглядати скаргу БЮТівців. Сергій Подгорний зазначив однак, що представники нинішньої влади "бояться виборів, як вогню", оскільки "відчувають, що вже не будуть обрані".

Депутат не виключив, що під час внесення наступних змін до Конституції вибори будуть відкладені і на ще більший термін.

Виборці можуть не витримати

Але виборці можуть просто не дочекатися наступних виборів й зажадати дострокової відставки чинної влади, не виключив Подгорний.

На його думку, обурення виборців може спричинити зростання цін та комунальних тарифів і взагалі подорожчання життя. Протестні настрої в суспільстві, безумовно, зростатимуть, а "дії влади негативно вплинули на соціальне самопочуття українців", погодився з депутатом Ігор Жданов. Але, як сказав експерт, наскільки такі протестні настрої здатні перетворитися на дії і призведуть до позачергових президентських виборів, наразі прогнозувати дуже важко.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.