Пігулка, яка змушує серце омолодитися, здійснить справжній переворот в кардіології

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 2.02.2011 12:07 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13016

У найближчі роки в арсеналі медиків може з’явитися унікальна таблетка, яка дозволяє серцю лікувати себе самостійно.

Пітер Вейссберг, медичний директор Британського кардіологічного фонду: “З наукової точки зору лагодження людського серця є досяжною метою”

За словами вчених, ця розробка зробить відновлення після серцевого нападу - найпростішою справою, пише The Daily Mail.

Власне, таблетка, про яку йде мова, є частиною багатомільйонного дослідницького проекту Британського фонду серця (BHF). Крім неї фахівці працюють над пластиром, зробленим із здорової тканини, та ін'єкціями стовбурових клітин. Проте основну ставку фахівці все ж роблять на таблетку.

За словами професора Пітера Вейссберга, медичного директора Британського кардіологічного фонду, вона стане справжнім “Святим Граалем” медицини.

Дослідник також додав: "З моменту створення BHF 50 років тому, ми зробили великі успіхи в галузі медичних досліджень, - щоб краще діагностувати і лікувати людей з усіма видами проблем із серцем.

Але найбільша проблема, яка все ще вислизає від нас, - полягає у тому, як допомогти людям, коли їхні серця були пошкоджені серцевим нападом".

Рибка Даніо-реріо здатна відновлювати деякі частини серця. Науковцям лишилося дослідити механізм, що прихований за цією здатністю

"З наукової точки зору лагодження людського серця є досяжною метою, і ми дійсно могли б відновлюється після серцевого нападу, так просто, як лікувати зламану ногу", - зазначив Пітер Вейссберг.

В основу дії нових ліків закладено принцип регенерації і відновлення тканини серця після серцевого нападу, а не тимчасове поліпшення стану. На створення диво-пігулки вчених підштовхнули спостереження за природою. Наприклад, відомо, що рибка Даніо-реріо (Danio rerio) здатна відрощувати деякі частини серця. Якщо з'ясувати, який механізм приховано за цією здатністю, його можна застосувати і стосовно людей.

Також вчені хочуть знайти спосіб, що змушує стовбурні клітини, розташовані в серці, "прокинутися" і почати регенерувати орган, перетворюючись у серцевий м'яз і кровоносні судини. Вони впевнені: якщо методика виявиться успішною, кардіологію очікує справжній прорив.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.