У політиків Європи є «серйозні питання» до справи Тимошенко

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 2.02.2011 18:22 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13023

Європейські політики дали перші оцінки забороні Генпрокуратурою України відвідати Юлії Тимошенко Брюссель. Зокрема, міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт називає цей факт неприпустимим.

Тим часом з лідера «Батьківщини» у Генпрокуратурі взяли другу підписку про невиїзд.

Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт називає неприпустимим факт, як він сказав, заборони лідерові партії «Батьківщина» Юлії Тимошенко поїхати до Брюсселя.

Про це він заявив сьогодні в Брюсселі на урочистому зібранні з нагоди 50-річчя Асоціації європейських студентів-демократів.

«Це не було б можливим у жодній європейській країні в тих умовах, які я можу бачити», – додав Більдт.

За його словами, у політиків Європи є «серйозні питання» до справи, порушеної проти колишнього українського прем’єра. Міністр також зауважив, що має суттєві підозри стосовно політичного підґрунтя у справі Тимошенко.

Водночас депутат Європарламенту Міхаель Ґалер (група народних партій, Німеччина) заявив, що, за його словами, заборона лідеру партії «Батьківщина» відвідати Брюссель продемонструвала неєвропейські звички влади України. «Я суворо протестую проти цих старорежимних маневрів», – додав він.

Ще один депутат Європарламенту Марек Сівец (група Прогресивного альянсу соціалістів та демократів, Польща) наголосив, що процес проти Тимошенко має бути прозорим і швидким. Щодо рішення Генеральної прокуратури України, яким екс-прем’єру, за його словами, заборонено відвідувати Брюссель, Сівець висловив думку, що це питання є внутрішнім питанням України.

Як заявив депутат, він чув низку скарг щодо незалежності юридичної системи України, однак при цьому висловив думку, що будь-які звинувачення на адресу влади у впливі на рішення правоохоронців мають бути доведені.

Тимошенко: «Вони боялися, що я повернуся»

Під час сьогоднішнього допиту у Генпрокуратурі із лідера партії «Батьківщина», екс-прем’єра України взяли повторну підписку про невиїзд. Про це повідомила сама Юлія Тимошенко.

«Сьогоднішній виклик до прокуратури був банальною профанацією і провокацією, яка мала стати основою для недопущення у Брюссель, тому що жодних слідчих дій сьогодні не проводилося і єдине, що робили, – це пред’явили мені другу вже за рахунком підписку про невиїзд з того місця, де я проживаю», – сказала Тимошенко.

«До речі, сьогодні я підписала документи про нерозголошення таємниці слідства. Не знаю, для чого – може, ще одну кримінальну справу готують за розголошення таємниці слідства», – додала Тимошенко.

Водночас прес-служба Генпрокуратури повідомила, що другу підписку про невиїзд взяли в рамках нової кримінальної справи про закупівлю автомобілів, і це дозволено Кримінально-процесуальним кодексом.

Тимошенко вважає, що відмова Генеральної прокуратури у здійсненні її поїздки до Брюсселя викликана страхом влади.

«Я думаю, що вони боялися не того, що я не повернуся, а боялися того, що я повернуся», – сказала Тимошенко.

Водночас лідер партії «Батьківщина» зазначила, що буде радитися зі своїми адвокатами щодо можливого подання інших клопотань про можливість виїхати за межі України в рамках обраної проти неї підписки про невиїзд.

Генеральна прокуратура відмовила Тимошенко, яка вже перебуває під підпискою про невиїзд, дозволити їй відвідати Брюссель, де вона планувала провести низку зустрічей, зокрема, з президентом Європарламенту Єжи Бузеком.

За інформацією ГПУ, слідчий мотивував свою відмову тим, що на вказаний час призначені слідчі дії у справі. Крім того, за даними Генпрокуратури, є оперативні дані про те, що Тимошенко мала намір скористатися поїздкою за кордон, щоб залишити Україну і ухилитися від слідства.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.