Щоб пройти митницю, потрібно погодитися на завищення митної вартості або сплатити хабар

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 4.02.2011 02:29 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13039

Встановлений внутрішніми документами Держмитслужби двогодинний термін на проходження митного оформлення товару на практиці не працює, заявляють експерти. Зате за хабар в 500 зелених контейнер можна оформити швидко.

Встановлений внутрішніми документами Держмитслужби двогодинний термін на проходження митного оформлення в пунктах пропуску на практиці не працює, заявляють експерти. Незважаючи на те, що накази про прискорене оформлення були видані ще в жовтні, а розпорядження прем'єр-міністра про неприпустимість тривалих затримок вантажів у портах і на кордонах - у вересні, легально пройти огляд у короткий термін можна тільки погодившись на завищення митної вартості

За словами адвоката адвокатської компанії "Соколовський і партнери" Кирила Номінас, митні органи у власних внутрішніх документах спеціально прописали безліч винятків із правила "2-х годин" і активно ними користуються.

"Серед випадків, коли час оформлення можна продовжувати, - огляд товару поза митним постом, необхідність взяти аналізи або проби товару. Такі виключення застосовуються як один із способів тиску на тих, хто не хоче погоджуватися на завищення митної вартості. Тобто ціни, з якою в результаті будуть стягуватися збори. Тільки за рахунок цього митниця хоч якось може виконати план надходжень до бюджету", - відзначає Номінас.

За словами члена правління Союзу перевізників Півдня Олександра Захарова, ситуація із затримками оформлення вантажів у морських портах Одеси та Іллічевська мало змінилася навіть після приїзду прем'єра Миколи Азарова в кінці січня.

"Так, за останній тиждень кількість вивезених з території порту контейнерів зросла в 2 рази.

Переважно, оформляються ті, хто вже стояв раніше. Але секрет в тому, що виходять, в основному, ті, хто погоджується сплатити хабар. Тому що простоювання 1 контейнера коштує в день від 100 доларів і вище. А у людей таких контейнерів - десятки тисяч. І кожен наступний день простою обходиться їм дорожче, ніж можливість вирішити проблему швидко ", - відзначає Захаров.

Нагадаємо, раніше про проблеми з оформленням вантажів у південних портах заявляла заступник голови партії "Сильна Україна", екс-глава Держкомпідприємництва Олександра Кужель. За її словами, плани по зборах до бюджету недовиконуються через непрофесіоналізм керівництва митниці.

"Південна митниця, яка повинна перераховувати в скарбницю 40 мільйонів гривень щодня, перераховує тільки 100 тисяч гривень. При цьому побори з кожного контейнера, - не дивлячись на заяви глави ДМСУ Ігоря Калетника про боротьбу з корупцією - виросли з минулого року вдвічі ", - зазначила вона.

Крім того, підприємці Одеської області у відкритому листі до губернатора Одеської області Едуарду Матвійчуку заявили про масштабні зловживання на південних митницях, вказавши конкретні ставки хабарів, необхідних чиновниками на постах: 500 доларів за імпорт кожного контейнера, і 200-300 доларів за транзит.

"Інформація про це вже розлетілася по всьому світу, так як експедитори вже проінформували своїх українських і зарубіжних замовників, а ті в свою чергу поінформували іноземних вантажовідправників, що в українських портах з'явилися нові витрати, що мають повністю кримінальне походження", - заявили підприємці, повідомляє “УРА-Інформ”.

Який цар, такі й бояри. Портрет “двічі несудимого” за кримінальні злочини президента, що вісить у владних кабінетах, напевно надихає на тотальну корупцію контролюючих служб, яка переросла на “відвертий рекет і неприкритий бандитизм”

Тотальна корупція контролюючих служб вже переросла на “відвертий рекет і неприкритий бандитизм”

В Асоціації міжнародних автомобільних перевізників Україниз апевняють, що ряд вантажів уже йде у румунську Констанцу і російські порти.

Так, станом на вечір 2 лютого в Одеському порту в очікуванні митного оформлення два дні простоювали 120 автомашин, завантажених імпортними контейнерами.

В Іллічівському порту за станом на 3 лютого в очікуванні більше двох діб перебувала 251 автомашина.

Що стосується часу оформлення одного контейнера, то всі процедури займають більше 10 годин.

У свою чергу голова профспілки вантажних перевізників Одеського регіону Дмитро Охрімчук заявив, що близько п'яти тисяч перевізників готові вийти на акції протесту через ситуацію з контейнерами в портах.

У профспілці кажуть, що тотальна корупція контролюючих служб, що сформувалася в останні роки в портах, переросла «на відвертий рекет і неприкритий бандитизм».

«Зокрема, 26 січня поточного року сталася катастрофічний за своїми наслідками подія, - мовиться в документі, переданому голові ОДА головою профспілкової організації. - Начальники митних постів та вантажних відділів запросили до себе керівників транспортних і експедиторських підприємств і повідомили про те, що з Києва надійшла команда платити митникам неофіційно за кожен контейнер. За прохідний транзит - 300 дол, за внутрішній транзит - 200 дол, за розмитнення - 500 доларів. Гроші, за їхніми словами, підуть до Києва, «в общак»: хто хоче працювати, той повинен платити», повідомляє Комсомольська правда в Україні.

Як відомо, з 22 березня 2010 року Державною митну службу очолює Ігор Калетник, призначений за квотою КПУ.

Про ситуацію, яка склалася в морських портах одещини, минулого тижня повідомляли ЗМІ.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.