СОТ дала Україні три тижні

Автор/джерело -  © ProUA



Дата публiкацiї - 30.10.2006 18:20 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1304

Всесвітня торгова організація відводить Україні три тижні на ухвалення необхідних законопроектів, інакше Києву доведеться продовжити переговори вже наступного року.

Про це повідомляють «Економічєскіє ізвєстія», посилаючись на джерело, що брало участь в переговорах в Женеві, що відбулися минулої п`ятниці.

На переговорах в Женеві узгоджувалися графіки оформлення членства України в СОТ - перш за все, ухвалення пакету, що залишився, з 20-ти законопроектів і підписання двосторонніх протоколів, що залишилися (з Киргизією і Тайванем). «Суть остаточного (четвертого за рахунком) варіанту звіту робочої групи не було сенсу обговорювати до ухвалення пакету законопроектів, що залишився, в Раді», - повідомив парламентер.

Представники СОТ виділили законопроекти, які потрібно прийняти якнайскоріше, - про ПДВ для аграріїв, про молоко і м’ясо, про підтримку АПК, про експортні ставки на лом чорних і кольорових металів і на живу худобу і шкіряну сировину, про скасування вікових обмежень при імпорті автомобілів і про ветеринарію (прийнятий в першому читанні - ред.).

Крім того, чиновники організації поставили перед Україною умову в найближчі три тижні прийняти весь пакет, що залишився. В цьому випадку 18 грудня в Женеві відбудеться офіційне засідання робочої групи, на якому можуть прийняти підсумковий звіт, що фіксує зобов’язання нашої країни перед СОТ.

За словами Володимира Балути, голови торговельно-економічної місії в Швейцарії і представника України при штаб-квартирі СОТ в Женеві, якщо Україна запізниться з ухваленням законів в листопаді, то оформлення членства пересунеться з весни-літа на кінець 2007 року. «У такому разі ми ризикуємо вступати на жорсткіших умовах. Швидше за все, в кінці 2007 року відбудеться зустріч країн СОТ, на якій буде прийнято низку нових принципів міжнародної торгівлі. Якщо ми вступимо в СОТ вже до весни або літа, ми зможемо брати участь в зустрічі на рівних умовах. Якщо ні, доведеться, наприклад, скоротити вже узгоджений об’єм державної підтримки АПК», - пояснив пан Балута.

Зміст всіх наших зобов’язань перед СОТ може бути оприлюднений за рішенням уряду або переданий до парламенту безпосередньо від керівництва української делегації, заявив Балута. «Є проект звіту робочої групи, і кожен депутат зможе переконатися, що подані законопроекти є суттю наших домовленостей. Всі двосторонні протоколи в частині графіків зниження наших тарифів відображені в законопроектах», - сказав Балута.

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів вніс до парламенту власні законопроекти, необхідні для вступу України до Світової організації торгівлі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.