Чи є у опозиції шанси оскаржити зміни до Конституції у Конституційному Суді?

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 4.02.2011 14:25 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=13046

Опозиція хоче звернутися до Конституційного суду щодо визнання незаконними останніх змін, згідно з якими парламентські вибори мають відбутися 2012 року, а президентські - 2015-го.

Підстави до оскарження змін до Основного закону України є, адже порушена пряма конституційна норма про те, що депутати мають особисто брати участь у голосуванні за зміни до Конституції, а цього забезпечено не було, що підтверджує незрозуміла ситуація з карткою для голосування депутата Ар'єва та відео зняте у сесійній залі, каже заступник голови правління Центру політико-правових реформ Віктор Тимощук.

На його думку, Конституційний суд, швидше за все, ухилиться від ухвалення рішення або воно буде не на користь опозиції. Водночас експерт переконаний, що Конституційний суд обов’язково має висловитися з цього приводу, аби змусити депутатів дотримуватися законів – ходити на засідання Верховної Ради та особисто голосувати у парламенті. «Потрібно дисциплінувати депутатів. Але опозиції починати треба з себе. Опозиційні депутати також повинні особисто ходити на засідання Ради і не голосувати за інших. Навіть якщо немає перспектив оскарження, то у виховних цілях це подання буде корисним», - Віктор Тимощук. Також він впевнений, що суспільство і ЗМІ мають більше уваги приділяти «прогулам» і незаконному голосуванню депутатів.

Директор Міжнародного інституту демократій Сергій Таран каже, що на якість робити депутатів може вплинути тільки зміна законодавства, аби виборці могли відкликати депутатів-прогульників. Також на думку Тарана, система формування відкритих списків депутатів та ретельний контроль витрат народних обранців могли б змусити парламентаріїв займатися своїми прямими обов’язками і не порушувати закон при голосуванні.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.